Kun je duurzaam beleggen? En hoe werkt het?

4 minuten leestijd

Duurzaam leven kan op veel verschillende manieren. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om kouder en minder lang te douchen, maar ook minder vlees te eten of minder met het vliegtuig op vakantie te gaan. Dat verduurzaming op veel verschillende gebieden mogelijk is, blijkt als je hoort dat je zelfs groen kunt worden door duurzaam te beleggen. Hoe je dat precies doet en wat je het beste kunt doen om in de beleggingswereld (bijvoorbeeld bij daytrading) zo groen mogelijke keuzes te maken, leggen we je uit in dit artikel.

Investeer in groene merken

Deze tip klinkt misschien voor de hand liggend, maar investeren in groene merken is een makkelijke manier om te werken aan een betere toekomst. Je support namelijk bedrijven die werken aan een betere toekomst. Daarnaast voelt het waarschijnlijk ethisch als een goede keuze om te investeren in bedrijven die iets willen bijdragen aan een betere en groenere wereld. Zoeken naar duurzame kun je zelf doen, maar sinds 10 maart 2021 is er in de Europese Unie nieuwe regelgeving in werking getreden: “Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)“. Hierdoor kan het voor burgers makkelijker worden om te zien hoe duurzaam beleggingsfondsen zijn. Er zijn verschillende categorieën, met als duurzaamste de categorie ‘donkergroen’.

Check waar bedrijven in investeren

De identiteit van een bepaald bedrijf zou nog zo groen kunnen zijn, op het moment dat het bedrijf hun winst of ander geld investeert in bedrijven die niet duurzaam zijn, dan draag je daar indirect toch aan bij .Daarom, als je duurzaam wil investeren, kun je het beste kiezen voor een transparant bedrijf waarbij je kunt zien waar hun geld naartoe gaat. Ook bij veel beleggingsfondsen is het belangrijk om te checken of ze belegen in ondernemingen, organisaties of landen die wel voldoen aan de verwachtingen op het gebied van duurzaamheid.

Rendement

Vaak wordt er over duurzame beleggingen gedacht dat ze een stuk minder rendabel zijn dan reguliere beleggingen. Toch is dit een misvatting. Met groen beleggen valt er zeker veel rendement te behalen en verschilt het op veel gebieden niet van de winst die je zou maken wanneer je regulier zou beleggen. Daarnaast voel je je misschien wel veel beter over je beleggingen omdat je immers investeert in een betere wereld.

black android smartphone on black textile

Belastingvoordeel

Wist je dat je door groen te beleggen zelfs belastingvoordelen kan ervaren? Dit houdt in dat je over het bedrag wat je belegt in een groen beleggingsfonds geen box 3 belasting hoeft te betalen als de waarde van het groene fonds binnen de bepaalde vrijstelling blijft. Ook heb je bij groen beleggen recht op extra heffingskorting. Financieel gezien erg mooi meegenomen, dus!

Tips

Op de website duurzaam beleggen vind je allerlei tips over hoe je het beste duurzame keuzes kunt maken op het gebied van beleggen. Ook lees je het laatste nieuws en blijf je op de hoogte van wat er speelt in de wereld als het gaat om beleggen en duurzaamheid.

 

Nieuwste over Internet Marketing