Kan jouw kind geen keuzes maken over diens toekomstige carrière? Hiermee kun je hen helpen

2 minuten leestijd

Last Updated on: 21st juni 2022, 09:05 am

Het is niet lang geleden dat alle eindexamenleerlingen hebben gehoord of ze geslaagd zijn of niet. Een spannende periode, want na je tijd op de middelbare school breekt een periode aan waarin beslissingen gemaakt moeten worden over je toekomstige carrière. Als jouw kind wel eens thuiskomt met de frustratie dat hij/zij/hen echt geen idee wat zou willen doen in het leven, dan wil je hen wellicht helpen. In dit artikel verzamelen we een aantal tips die kunnen bijdragen aan het uitstippelen van je carrière.

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Ook zou het enorm kunnen helpen om een persoonlijk ontwikkelingsplan te laten samenstellen. Zo’n POP wordt bij jongeren gebruikt als je nog niet goed weet wat je zou willen, maar ook op latere leeftijd kunnen werkgevers vragen een POP mee te nemen. Je brengt in kaart waar je op dit moment staat maar ook waar je naartoe zou willen – career wise. Je kunt hierin ook concreet maken hoe je dat zou willen doen, en in het werkleven bijvoorbeeld wat je van je werkgever verwacht.

Ken je kwaliteiten

Voordat je weet of een bepaalde carrière iets voor jou is, is het belangrijk om je eigen kwaliteiten goed te kennen. Zo kun je makkelijker inschatten of jouw kwaliteiten tot recht zouden komen wanneer je de opleiding tot een bepaalde carrière zou volgen. Wat je kunt doen om je sterke kanten meer in kaart te brengen is een persoonlijkheidstest. Hier komt uit wat je scoort op verschillende persoonlijkheidskenmerken zoals Extravert of Open voor nieuwe ervaringen. Aan het einde van zo’n test kun je opzoeken wat mensen met bepaalde banen bijvoorbeeld als persoonlijkheidskenmerken hebben en of dit overeenkomt met jouw score. Piloten hebben bijvoorbeeld gemiddeld een andere persoonlijkheid score dan schrijvers.

Trial and error

Hoewel je van tevoren nog zo je best kunt doen om je zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op een eventuele toekomstige carrière, is het in de praktijk toch altijd maar uitvinden wat nou echt bij je past. Bijvoorbeeld door simpelweg te proberen en te kijken hoe dit bevalt.

Nieuwste over Topondernemers