Is het slim om goud en zilver te kopen in de tijden van prijsstijging?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 11th april 2022, 08:16 am

Er gebeurt momenteel ontzettend veel in de wereld. Door de oorlog in Oekraïne, de betrokkenheid van Rusland en de volgende santies op Ruslands gedrag door Westerse landen zorgen ervoor dat het een en ander financieel verandert. Heb je bijvoorbeeld geprobeerd te tanken, dan zal je waarschijnlijk hebben gemerkt dat de olieprijzen in de lucht zijn geschoten. Hoe zorg je er nou voor dat je weet waar je nog wel in kan investeren? In dit artikel bespreken we waarom het wel eens een heel goed idee zou kunnen zijn om te kiezen voor zilver of goud kopen

Waardevast 

Zilver en goud zijn materialen van een relatief hoge waarde. Ze zijn zo interessant om in te investeren doordat ze waardevast zijn. Dat wil zeggen – hoewel er in de wereld veel kan veranderen rondom prijzen producten, zal het niet snel voorvallen dat zilver of goud enorm stijgt of daalt in waarde. Daarover later meer. 

Goud achter de hand

In economisch onzekere tijden, zoals bijvoorbeeld de gas- en olie crisis rondom Rusland en de oorlog, is het voor landen waardevol om goud en zilver achter de hand te hebben. Landen willen uiteraard vermogen opbouwen en kunnen dat doen door te investeren in verschillende zaken. Juist doordat goud en zilver niet snel zullen veranderen van waarde, is het een slim idee om hierin te investeren – je bent altijd verzekerd van een bepaald onveranderd vermogen. Deze kunnen namelijk niet ineens sterk stijgen of dalen in waarde. Dat maakt ze een waardevaste investering en een slimme zet voor veel landen om in hun bezit te hebben.

Zilver kopen

Voor mensen die minder vermogen hebben maar wel willen beleggen in iets, kunnen voor zilver kiezen. Zilver is, net als goud, ook waardevast, maar is minder dur dan goud en daarom laagdrempeliger om te bezitten. De goudmarkt is een stuk stabieler ,omdat het meer waard is je meer mensen hierin investeringen. Omdat er in zilver door meer mensen minder geïnvesteerd wordt, kan je meer winnen en meer verliezen. De risico’s zijn hoger, maar het rendement (op korte termijn) daarmee ook. Een groot voordeel van goud of zilver kopen is dat je geen “tegenpartijrisico” hebt. Je koopt het, bezit het en hoeft geen contract of belofte na te komen met een andere partij – het is echt van jou. Voor vrijwel elke andere belegging, waaronder ook aandelen en obligaties, geldt dit niet.

Goud tot zilver verhouding

Binnen de wereld van goud en zilver kopen bestaat er ook iets als een goud tot zilver verhouding. Dit kun je berekenen door de waarde van goud te delen door de waarde van zilver. Wat overblijft is dus de verhouding van goud ten opzichte van zilver. In de twintigste eeuw was het gemiddeld 47:1, maar in de 21e eeuw is dit bijvoorbeeld al gestegen naar 61:1. Dat betekent dus dat zilver, ten opzichte van de goudprijs, een goede koop is. Nu is de vraag aan jou: wat zou jouw voorkeur zijn qua investering? Goud, of zilver?

Nieuwste over Blog