Is eerder stoppen met werken haalbaar?

4 minuten leestijd
spouses sitting on terrace with dogs
Photo by Greta Hoffman on Pexels.com

Als ondernemer stel je jezelf vast geregeld de vraag of eerder stoppen met werken voor jou tot de mogelijkheden kan behoren. Je hoopt dat je wellicht je bedrijf kunt verkopen en dan van je pensioen kunt gaan genieten. Eerder stoppen met werken kan om verschillende redenen op je verlanglijstje staan. Misschien heb je wel plannen die je na je loopbaan nog wil realiseren, misschien heb je kleinkinderen die je aandacht en tijd wel kunnen gebruiken of misschien heb je gewoon het idee dat je wel andere dingen met je tijd kunt doen dan werken. Eerder stoppen met werken is een persoonlijke keuze, maar die moet dan natuurlijk wel financieel haalbaar zijn.

De pensioenleeftijd wordt steeds hoger

Net zoals in de meeste landen gaat ook in Nederland de AOW leeftijd steeds verder omhoog. Iedereen moet langer werken en dat kan een heuse domper op de vreugde betekenen. 
Eerder stoppen met werken betekent dat je minder pensioen opbouwt en dat je voor een langere periode een pensioen zult moeten ontvangen. Dit laatste houdt automatisch ook in dat het opgebouwde pensioen over een groter aantal jaren zal moeten verdeeld worden en dat je dus maandelijks minder zult ontvangen. Of eerder stoppen met werken een mogelijkheid is, zal iedereen voor zichzelf moeten berekenen en uitmaken.

Hoe kun je eerder stoppen met werken?

De RVU regeling

In Nederland werd in sommige collectieve arbeidsovereenkomsten een zogenaamde RVU regeling of Regeling Vervroegde Uittreding opgenomen. Onder dit stelsel kun je drie jaar eerder stoppen met werken en hiervoor een maandelijkse vaste uitkering krijgen. Voor veel mensen kan dit verschil maken om het financieel haalbaar te maken. Het Pensioenakkoord werd zodanig aangepast dat werkgevers tot en met 2025 geen belasting hoeven te betalen op de uitkering.

Zelf een aanvullend pensioen opbouwen

Naast de RVU regeling staat het je natuurlijk altijd vrij om gedurende je actieve loopbaan en als ondernemer ook zelf al in een aanvullend pensioen te gaan voorzien. Dit kun je op verschillende manieren doen, we noemen er hier enkele op.
Er bestaan op de markt pensioenproducten waarbij je elke maand of elk jaar een bepaald bedrag stort. Vanaf de einddatum krijg je dan maandelijks een som van het opgespaarde bedrag en de verworven rente uitgekeerd dat je als extra maandelijks inkomen kunt gebruiken. Hoeveel dit maandelijks bedrag zal zijn, hangt af van het kapitaal dat je gedurende de looptijd hebt kunnen opsparen.
Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om op geregelde tijdstippen geld op je spaarrekening te zetten en dat te gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken. Hou er hier rekening mee dat dat rentes op spaarrekeningen niet erg hoog zijn en je dus weinig winst op je centen zult hebben.

Of je eerder kunt stoppen met werken hangt van verschillende factoren af en het is goed om hier uitgebreid bij stil te staan voor je de stap zet. Je wil niet je hele leven hard gewerkt hebben om dan na het stoppen met werken tot de vaststelling te komen dat je financieel in de problemen komt. Na het werken, is het tijd om te genieten, maar daar heb je uiteraard een zekere financiële reserve voor nodig.

Nieuwste over Blog