Last Updated on: 2nd april 2024, 03:53 pm
Als je ondernemer bent, dan heb je vast wel eens gehoord over het verkopen van facturen. Hoor je dit voor het eerst, dan klinkt het misschien gek. “Een factuur stuur je toch juist als je iets verkocht hebt?”, vraag je je misschien af. Dat klopt, maar een factuur zelf kan dus ook verkocht worden. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet en wat de voordelen hiervan zijn.
Hoe je je facturen kunt verkopen
Het verkopen van facturen is minder ingewikkeld dan het klinkt. Je doet dit in samenwerking met een factoringmaatschappij. Zij kopen de factuur van je over en betalen je hiervoor vaak al binnen 24 uur. Een klein deel van het factuurbedrag houden ze in, dat zijn de factoring kosten. De betekenis van factoring is dus het verkopen van facturen tegen een groot deel van het factuurbedrag.
De voordelen van facturen verkopen
Nu het duidelijk is hoe je een factuur kunt verkopen, is het goed om te kijken naar de voordelen ervan. Want waarom zou je jouw facturen verkopen aan een ander bedrijf?
Sneller toegang tot je geld
Normaal gesproken moet je lang wachten tot je debiteuren je facturen betalen. Denk aan dertig, zestig of soms zelfs negentig dagen. Wil je echt doorpakken met je bedrijf, dan wil je direct de omzet die je gedraaid hebt, omzetten in cash. Dan kun je namelijk eerder investeren in groei en sneller de volgende stap zetten met je bedrijf. Met factoring is dat mogelijk, omdat een factoringmaatschappij je vaak al binnen 24 uur uitbetaalt.
Geen administratie voor debiteurenbeheer
Als je een factuur verkocht hebt, dan is natuurlijk ook het debiteurenbeheer niet meer jouw taak. De factoringmaatschappij neemt dit dan verder op zich. Dat kan je een hoop administratie schelen. Het beheer van debiteuren brengt namelijk nogal wat administratie met zich mee, zeker als het systematisch gebeurt en als het gaat om een significant aantal debiteuren. Verkoop je je facturen, dan scheelt dit je dus in de administratie.
Meer tijd over om te werken aan belangrijke dingen
Doordat je debiteurenbeheer je uit handen genomen wordt, houd je met factoring meer tijd om te werken aan de belangrijke zaken. Vooral als je als freelancer of zzp’er met een uurtarief werkt is dat een voordeel, omdat je simpelweg meer betaalde uren kunt werken. Op die manier betalen de kosten van factoring zich vanzelf weer terug.