Hoe tevreden zijn jouw medewerkers? 

3 minuten leestijd

Als je medewerkers in dienst hebt, is het aan jou als bedrijfsleider of eigenaar van het bedrijf de grootste taak om je medewerkers tevreden te houden. Niet alleen omdat ze een groot deel van jouw bedrijf draaiende houden, maar ook omdat belangrijke medewerkers het kloppende hart van een onderneming is. In deze blog vertellen we jou hier alles over.

Om erachter te komen of je medewerkers tevreden is, kun je ze aanspreken bij het koffiezetapparaat. Maar of een medewerker tevreden is, is niet een vraag die ze vaak met ja of nee kunnen beantwoorden. Behalve als je ze overvalt en ze niet de tijd krijgen om erover na te denken. Daarom is het van groot belangrijk om regelmatig een medewerkerstevredenheidsonderzoek te organiseren. Dit wordt ook wel een MTO genoemd. Hierdoor kun je veel beter ontdekken wat er allemaal speelt op de werkvloer.

Goed medewerkerstevredenheidsonderzoek

Het belangrijkste van een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek is dat het allereerst bedoeld is om verbeteracties op te zetten. Het is dus niet bedoeld om te kijken hoe je medewerkers van jou als eigenaar vinden, maar het is bedoeld om erachter halen waar verbeterpunten in het bedrijf zitten. Waar voelen medewerkers zich goed over? Wat vinden ze minder fijn. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als werkomstandigheden, samenwerkingen, professionaliteit, werkcultuur en specifieke onderwerpen zoals over de inhoud van het werk. 

Ruimte om te reflecteren

Of medewerkers tevreden zijn, hangt dus van meerdere factoren af. Maar wanneer medewerkers hun ei hierover niet kwijt kunnen ontstaat er vaak een minder positieve sfeer op de werkvloer. Door een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te voeren geef je jouw medewerkers een stem en kunnen ze invloed uitoefenen op het bedrijf. Hierdoor is de kans groter dat jouw medewerkers zich meer betrokken met het bedrijf gaan voelen en daardoor ook een meer loyale houding krijgen. 

Dat gebeurt natuurlijk niet alleen wanneer medewerkers met enige regelmaat een vragenlijst mogen invullen. Het is uiteraard ook van groot belang dat er iets met de uitkomsten worden gedaan. Daarom kun je naast een brede medewerkerstevredenheidsonderzoek ook kiezen voor een themaonderzoek of juist meer een pulse meting. Zo kun je zien of eventuele veranderingen op de werkvloer positief zijn ontvangen door de medewerkers. 

Nieuwste over Topondernemers