Haast iedereen heeft wel eens van het woord ‘verzuim’ gehoord. Een situatie waarbij de werknemer niet op werk op komt dagen omdat hij of zij ziek is. Je moet je als medewerker dan ziekmelden. Dit kan natuurlijk een paar dagen duren omdat je de griep hebt of verkouden bent, maar gezondheidsklachten kunnen natuurlijk ook voor een langere tijd aanhouden.
Verzuim voor langere tijd kan door allerlei factoren komen. Arbeidsomstandigheden blijken een grote rol te spelen als het gaat om ziekmeldingen van werknemers. In sommige gevallen, kunnen ziektes of gezondheidsklachten ervoor zorgen dat werknemers hun oude functie niet meer kunnen innemen. Voor deze situaties, bestaat spoor 2 re-integratie.
De twee soorten re-integreren
Re-integreren betekent niets anders dan het terugkeren van een verzuimende werknemer binnen het werkveld. Er worden twee soorten van re-integratie onderscheiden, namelijk re-integratie in het eerste spoor en in het tweede spoor.
Bij re-integreren in het eerste spoor, is een werknemer met verzuim maar is het voor hem of haar nog wel mogelijk om terug te keren in de oude functie. Hij of zij zou met gemak aan het werk kunnen binnen het bedrijf of de onderneming waar degene werkzaam was, of dit nou binnen dezelfde functie is of een andere.
Bij spoor 2 re-integratie ligt dit iets anders. Het is hierbij voor de medewerker niet meer mogelijk om terug te keren in de oude functie. Maar het bedrijf of de onderneming heeft ook geen andere functies te bieden. Dit kan komen door eventuele lichamelijke of sociale problemen waar de werknemer mee kampt. Bij het tweede spoor wordt er gezocht naar een baan buiten het vertrouwde bedrijf.
Aan de slag met spoor 2 re-integratie
Hoe verloopt dit proces? Allereerst komt er een specialist, vaak een arbeidsdeskundige, om in gesprek te gaan met de werknemer. Tijdens dit gesprek wordt er in een persoonlijk profiel vastgelegd wat de beperkende factoren zijn die de werknemer ervaart en welke handelingen hij of zij nog wél kan uitvoeren. Vervolgens gaat de werknemer, met behulp van het Mobiliteitscentrum, op zoek naar een nieuwe baan zodat hij of zij weer aan de slag kan.