Hoe maak je een effectief werkrooster? 

3 minuten leestijd
group of people watching on laptop
Photo by Fox on Pexels.com

Last Updated on: 21st september 2022, 02:15 pm

Wanneer je het werkrooster voor je team maakt, is het belangrijk om een aantal dingen in je achterhoofd te houden. Het maken van een werkrooster is namelijk niet alleen maar het invullen van de uren die je personeel moet werken. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende wensen van je personeel, de drukte op bepaalde dagen en tijden en je budget. In dit artikel geven we je dan ook graag enkele tips mee voor het maken van een optimaal werkrooster.

1. Weet wie je inzet

Het is belangrijk dat je weet wie je inzet. Dit betekent dat je moet weten welke vaardigheden je personeel heeft en welke taken zij het beste kunnen uitvoeren. Wat kunnen zij precies en wat vinden zij leuk om te doen? Wanneer je dit weet, kun je ze inzetten op de plekken waar zij het meeste waarde toevoegen. Dit is niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook voor het welzijn van je personeel. Denk hier dus goed over na als je bezig gaat houden met de personeelsplanning maken.

2. Houd rekening met de wensen van je personeel

Naast de vaardigheden van je personeel, is het ook belangrijk om rekening te houden met hun wensen. Wanneer je weet wat ze willen, kun je hier rekening mee houden in het maken van het werkrooster. Misschien hebben ze bijvoorbeeld bepaalde dagen dat ze niet kunnen werken of juist wel extra willen werken. Wanneer je hier rekening mee houdt, voorkom je problemen en ontevredenheid bij je personeel.

3. Let op de drukte

Wanneer je aan de slag gaat met het werkrooster maken, is het belangrijk om rekening te houden met de drukte op bepaalde dagen en tijden. Wanneer je weet wanneer het druk is, kun je hier rekening mee houden in het maken van het werkrooster. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je personeel op de drukke dagen aanwezig is om de klanten te helpen. Op deze manier voorkom je problemen en onnodige wachttijden.

4. Zorg voor een goede balans

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je personeel een goede balans heeft tussen werk en privé. Wanneer je personeel overbelast is, kan dit leiden tot problemen met hun werk. Zorg dus voor een goede balans in het maken van het werkrooster. Sluit bijvoorbeeld niet te laat af op woensdagavonden of start niet te vroeg op donderdagochtenden. Op deze manier voorkom je dat je personeel moeite heeft om hun werk goed te doen.

5. Wees flexibel

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werkrooster flexibel is. Wanneer je personeel bijvoorbeeld ziek is, moet je hier meteen rekening mee kunnen houden in het werkrooster. Zo kun je ervoor zorgen dat je personeel niet overbelast raakt en dat je bedrijf goed blijft draaien.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips