Last Updated on: 28th maart 2023, 01:20 pm
Burnout is een syndroom dat het gevolg is van chronische werkstress die uw vermogen om ermee om te gaan te boven gaat. Er zijn twee manieren om burn-out te voorkomen. U kunt veranderen hoe u met stress omgaat en/of u kunt aspecten van uw werkomgeving veranderen. Idealiter brengt u op beide gebieden veranderingen aan
Wat is een burn-out?
Burn-out is een term die wordt gebruikt voor gevoelens van emotionele, fysieke en sociale uitputting als gevolg van stress, meestal door het werk. Een autisme burnout treedt op wanneer chronische stress onbeheerd blijft, waardoor geestelijke vermoeidheid ontstaat. Onderzoek naar burn-out richt zich meestal op beroepsmatige burn-out.
Een burn-out wordt verder gekenmerkt door de volgende dimensies:
- Gevoelens van energie-uitputting of uitputting,
- Toegenomen mentale afstand tot het werk, of gevoelens van negativisme of cynisme in verband met het werk,
- Verminderde professionele doeltreffendheid.
Hoe kun je een burn-out voorkomen?
Een burn-out voorkomen is mogelijk maar je moet je bewust zijn van wat uw stress op het werk verhoogt en stappen ondernemen om die stress te verminderen of ten minste effectief te beheren. Er is ook werk dat op organisatieniveau kan worden gedaan om de kwetsbaarheid van hun werknemers voor een burn-out te verminderen. In een recent onderzoek vond bijna 70% van de ondervraagde professionals dat hun werkgevers niet genoeg deden om burn-out binnen hun organisatie te voorkomen of te verlichten.
Hier volgen een aantal tips om een burn-out te voorkomen:
1. Identificeer wat je stoort
Vaak stapelt werkstress zich in de loop der tijd op. Toch kan het nuttig zijn om de gebieden in je werkleven te identificeren die je stress verhogen (soms een “stressfactor” genoemd). Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar weten welke gebieden van uw functie u de meeste stress bezorgen, kan u helpen bij het beheren en aanpassen ervan.
2. Leer over stress
Hoe meer je weet over de menselijke stressrespons, hoe beter je in staat bent om ermee om te gaan. In het bijzonder kan het nuttig zijn om te onthouden dat onze stressrespons (ook bekend als onze vecht-of-vluchtreactie) evolutionair is ontworpen om ons veilig te houden.
Als ons lichaam zich voorbereidt op “vechten” of “vluchten” vinden er een aantal fysiologische veranderingen plaats, zoals een verhoogde bloedstroom, waardoor je hartslag toeneemt. Leren over dit proces helpt je om je eigen lichamelijke tekenen van stress op te vangen, waardoor je productiever kunt omgaan met je behoefte aan stressverlichting.
3. Onthoud dat je lichaam geen verschil kent tussen echte of ingebeelde bedreigingen
Je stressreactie systeem is niet verfijnd genoeg om het verschil te begrijpen tussen een echte bedreiging (zoals een beer tegenkomen in het bos) en iets waar je hersenen zich alleen maar zorgen over maken, zoals hoe een fout op het werk je je baan zou kunnen kosten. Als je tijd besteedt aan zorgen maken over iets dat zou kunnen gebeuren, denken je hersenen dat het gebeurt en schieten ze in de hoogste versnelling door stresshormonen af te geven, zoals cortisol en adrenaline.
4. Gewoon ademen
Door gewoon langzaam en diep adem te halen, communiceer je onmiddellijk met het deel van je lichaam dat je ontspanning reactie in gang zet. Daarom is gewoon langzaam diep ademhalen een goed begin als je merkt dat je gestrest bent.
Zelfs als je geest nog steeds op hol slaat, krijgt je lichaam tenminste informatie dat je niet in direct gevaar verkeert. Om uw ademhaling te vertragen kunt u proberen uw in- en uitademingen te tellen en/of uw hand op uw buik te leggen om het stijgen en dalen van uw ademhaling op te merken.