Hoe kun je beginnen met duurzaam ondernemen?

4 minuten leestijd

Duurzaam ondernemen, iedere ondernemer kent de term en wordt ook dagelijks aangespoord om hier sterk op in te zetten. Je mag er niet langer enkel en alleen van uitgaan dat je als ondernemer een commercieel doel te dienen hebt, ook de verantwoordelijkheid tegenover het milieu en de maatschappij moet één van de pijlers van je bedrijf vormen. De 3 p’s, namelijk planet, people en profit, zorgen voor een bedrijf dat inzet op zowel economische, ecologische als sociale belangen. Dat kan door verschillende maatregelen zoals het overgaan naar led lampen maar ook het enthousiasmeren van thuiswerken.

Ga goed van start met deze tips

Thuiswerken en flexwerken aanbieden

Door als ondernemer je werknemers de kans te bieden van thuis uit te werken of af te stappen van de al zo lang ingeburgerde kantooruren, schep je grote mogelijkheden in het duurzaam ondernemen. Niet alleen zal de milieubelasting door het woon-werkverkeer een flink stuk afnemen, werknemers zullen ook heel wat productiever aan de slag kunnen gaan omdat er veel stress wegvalt. Tevreden werknemers die meer werk gedaan krijgen, ook dat is een gevolg van het inzetten op duurzaam ondernemen.

Werk maken van een energiebesparende omgeving

De energie die dagelijks door ondernemingen wordt gebruikt, is gigantisch en heeft een grote ecologische impact. Zonder energie ondernemen is helaas niet mogelijk, met minder energie ondernemen is makkelijker dan je denkt. Led lampen zijn een goed voorbeeld van hoe je minder energie kunt verbruiken. Het is namelijk zo dat led lampen heel wat minder energie verbruiken, dat led lampen een lange levensduur kennen en dat led lampen bovendien een veilige verlichtingsoplossing zijn. 

Inzetten op digitale oplossingen

Je zou eens moeten nagaan hoe vaak er binnen jouw bedrijf geen papier uit de printer of het kopieerapparaat rolt. Mailtje? Even snel afprinten. Werkopdracht? Even snel een kopietje maken voor iedereen. En zo zijn nog tal van voorbeelden aan te halen. Door hier bewuster mee om te gaan en te voorzien in meer doeltreffende digitale mogelijkheden maak je als duurzame onderneming echt wel een verschil.

Afval scheiden en kiezen voor recycleerbare verpakkingen

Duurzaam ondernemen kun je ook in de praktijk brengen door bewuster om te gaan met afval en dat op twee verschillende vlakken. Aan de ene kant kun je werk maken van het scheiden van het afval binnen je bedrijf, aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om zelf gebruik te maken van verpakkingen die recycleerbaar zijn. Vooral dit laatste drukt een echte stempel op hoe jij als ondernemer verduurzamen in de praktijk brengt.

Sensibiliseren

Duurzaam ondernemen kun je niet alleen, iedereen binnen de onderneming moet mee in het verhaal stappen en zijn of haar eigen bijdrage leveren om tot een succes te komen. Je kunt als ondernemer bijvoorbeeld investeren in led lampen, maar als iedereen overal het licht nodeloos laat branden, brengt dit niet veel op. Je kunt werk maken van afvalscheiding, maar als niemand er aan meewerkt, blijft het resultaat natuurlijk uit. Duurzaam ondernemen is niet enkel over maatregelen nemen, maar ook over iedereen ervan overtuigen dat dit de nieuwe manier van ondernemen is. Ongetwijfeld een hele opgave, maar dan wel eentje die loont en voldoening geeft. Goede communicatie op een ludieke manier zal hier het beste resultaat opleveren.

Nieuwste over Ondernemerstips