Hoe kun je als ZZP’er besparen op IT uitgaven?

4 minuten leestijd

Als ZZP’er heb je meestal niet het budget dat grote bedrijven hebben. En qua IT heb je ook een stuk minder nodig. Aan de andere kant moet het natuurlijk wel gewoon allemaal goed werken. Wil jij als ZZP’er besparen op de, soms hoge, uitgaven voor IT? Onderstaande tips helpen je op weg!

Hardware: nieuw of gebruikt?

Hoewel je steeds meer kunt met je mobiele telefoon, is het vaak toch handig om ook een laptop te hebben. Vooral voor administratieve taken is die vaak onmisbaar maar een beetje goede en betrouwbare laptop kan behoorlijk prijzig zijn. Niet voor niets dat steeds meer ZZP’ers kiezen voor een tweedehands laptop: veel voordeliger dan een nieuwe maar wel met goede specificaties zodat je nog jaren vooruit kunt.

Bij refurbished laptops krijg je vaak een hoogwaardige laptop die slechts kort zakelijk gebruikt is, en daardoor dus erg betrouwbaar. En met 2 jaar garantie doet zo’n laptop niet onder voor een nieuwe!

Software voor kleine ondernemers

Of het nu om boekhoudsoftware gaat, een Office-pakket of Photoshop: vrijwel iedere leverancier heeft ook een optie voor kleine ondernemers. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan de uitgebreide varianten voor bedrijven, maar bieden je wel alles wat je nodig hebt voor zakelijk gebruik. Het is dus helemaal niet nodig om voor oplossingen voor consumenten te kiezen (die je soms niet eens zakelijk mág gebruiken volgens de voorwaarden), omdat de variant voor kleine ondernemers helemaal niet zo duur is. Wel moet je vaak even goed kijken: de duurdere varianten staan vaak prominent aangeprijsd en de goedkopere oplossingen wat beter verstopt.

Je kunt meer zelf dan je denkt

Voorheen was alles wat met IT te maken had, vaak lastig te begrijpen. Het instellen van zakelijke e-mail, een goede virusscanner en dat soort zaken was best complex. Met de komst van steeds meer producten die via de cloud aangeboden worden, wordt het beheer ook steeds gemakkelijker. Je hoeft vaak geen IT kennis meer te hebben om dingen te regelen. Natuurlijk moet je soms wel even goed lezen hoe je iets moet doen, maar doordat je het online in kunt stellen, heb je hier niet altijd meer een expert voor nodig. En dat bespaart kosten! Aan de andere kant: als het écht niet jouw ding is en je zeker wil weten dat dingen goed geregeld zijn, kan het juist fijn zijn als iemand anders het voor je doet.

De cloud is voor iedereen!

We noemden het hierboven al: de cloud. Veel ZZP’ers denken, onterecht, dat ook dat iets is voor grote bedrijven. Terwijl juist ZZP’ers ervan kunnen profiteren om zoveel mogelijk in de cloud te doen. Dat scheelt namelijk hardware, beheerkosten en tijd (wat ook geld is). Dat komt omdat één van de kenmerken van de cloud is, dat deze ontzettend schaalbaar is. En flexibel. En daardoor betaal je alleen voor wat je nodig hebt, wat als kleine ondernemer juist heel aantrekkelijk is. Geen one size fits all, maar maatwerk zonder de kosten van maatwerk. Bovendien is de cloud goed beveiligd, beter dan wat je voor jouw budget zelf zou doen.

Nieuwste over Topondernemers