Hoe haal je het maximale uit marketplaces

4 minuten leestijd

Last Updated on: 25th januari 2021, 09:46 am

Je webwinkel is af, je voorraad staat ingeboekt en je marketingcampagne is van start gegaan. Toch blijken klanten maar moeilijk de weg naar jouw webwinkel te vinden. Wat moet je dan nu doen?

De voordelen van marketplaces

Je hebt globaal gesteld twee keuzes:

– Meer investeren in je online marketing

– Samenwerkingen zoeken

Meer investeren is als beginnende webwinkelier wellicht niet mogelijk en het is ook niet verstandig. Wellicht is jouw onderneming er meer bij gebaat om eens te kijken of het mogelijk is om een samenwerking met andere, grotere, webwinkels aan te gaan. Grote webwinkels als Bol.com en Amazon hebben een partnernetwerk. Dit noemen we marketplaces. Via Bol.com kun je als kleine webwinkelier als zijnde Bol-partner jouw artikelen op Bol.com aanbieden. Een miljoenenpubliek komt ineens in contact met jouw producten want Bol.com heeft haar online marketing goed op orde, hetzelfde kan gezegd worden van Amazon. Verkopen op Bol doe je via een eigen webwinkel op het bol platform. Zie het als je eigen winkel op de weekmarkt. Het is een plek die los staat van je eigen winkel, maar wel een groot publiek bereikt. Verkopen op Amazon werkt via eenzelfde principe.

Verkopen op marketplaces

Bol.com is een van de best bezochte en beoordeelde websites van Nederland. Verkopen op Bol is dus meeliften op een gevestigde naam. Maar je moet natuurlijk wel zorgen dat jouw winkel er uitspringt ten opzichte van andere partners. Een bol of amazon agency zoals VNDR Agency kan je helpen met het optimaliseren van je vindbaarheid en verkopen op Bol.com en verkopen op Amazon. Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt, je moet wel een beetje weten hoe de hazen lopen.

Jezelf als partner aanmelden van Bol.com is zo gedaan en bovendien gratis. Nadat je geaccepteerd bent als nieuwe Bol-partner, ga je aan de slag met het inrichten van je winkeltje. Het uploaden van je voorraad kun je doen via de Marketplaces API, maar ook nog via een Excelbestand. Nu begint het gedeelte waarbij je even op moet letten. Bol.com gaat je namelijk advies geven over de prijzen die je vraagt voor je producten. Daarbij vergelijken ze jouw prijzen met die van concurrenten en doen ze een prijsvoorstel zodat jouw prijzen in de ogen van Bol concurrerend zijn. Ben er scherp op dat je niet akkoord gaat met prijzen die teveel op je marge interen. Je moet immers ook nog een percentage van je verkoopprijs aan Bol.com afdragen.

Marketplaces beoordelen winkel

Blijf je vasthouden aan je prijzen, dan kan het zijn dat een marketplace je omlaag plaatst in de zoekresultaten. Dat kan ook gebeuren wanneer je heel veel retourzendingen krijgt of wanneer klanten vaak in het bestelproces afhaken. Een marketplace vindt dan al snel dat er iets mis is met je winkel. VNDR Agency helpt je te voorkomen dat jouw winkel dit soort sancties krijgt. Dit doen we op het gebied van marketingstrategie, onboarding, content en advertenties. Neem zeker even contact met ons op als je met de gedachte speelt om partner op een marketplace te worden.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Internet Marketing