Last Updated on: 31st oktober 2024, 07:37 am
Wanneer je tegenwoordig de naam Guus Franke hoort, zullen veel mensen de link leggen met voetbalclub Vitesse. Over Guus Franke is niet echt veel bekend. We weten dat hij 48 jaar is en werd geboren in Ewijk, Gelderland. De geboorteplek van Franke geeft nog wel is ophef omdat de geboorteplaats Groningen ook wordt genoemd. De gegevens van het kadaster beweren, dat Guus is geboren in Groningen.
Vanaf jong kind wilde de vastgoedmiljonair al ondernemer worden. Hij interesseerde zich enorm voor het vak economie op de middelbare school. Na de mavo rondde Franke de havo af. Na zijn schooltijd maakte de man snel carrière. Hij ging aan de slag als adviseur in bedrijfsovernames.
Het Vermogen van Guus Franke
Franke’s investeringen in het verleden hebben hem in iedergeval geen verlies opgeleverd. Zijn zwitserse investeringsbedrijf is bijna 1 miljard euro waard. Het bedrijf in Nederland heeft een waarde van ongeveer 82 miljoen euro.
Frank zijn vermogen is niet bekend, maar hij bezit meerdere dure auto’s en heeft een paar jaar geleden zijn appartement in Amsterdam verkocht voor 2 miljoen euro.
Zijn vermogen moet in ieder geval vele miljoenen bedragen. Vitesse had 6 miljoen euro nodig toen het de begroting moest dichten. Daarnaast is het geen verassing dat Vitesse in de komende jaren nog meer financiële injecties nodig gaat hebben.
Guus Franke is ook eigenaar van een grote villa in Zwitserland die ook meerdere miljoenen waard is.
Investeringsmaatschappij
In 2018 richtte Franke zijn eigen investeringsmaatschappij op. “Axiom Partners”. Hij vestigde zich met dit bedrijf in Zwitserland. Sinds de oprichting van zijn bedrijf heeft Franke al 11 bedrijven overgenomen. Zijn liefde voor de sport zorgde ervoor dat hij zich ging interesseren voor voetbalclub Vitesse maar ook de Formule 1. Daarnaast steunde hij financieel Forum voor Democratie.
Ambitieus
Guus Franke had het voornemen om Vitesse van de afgrond te redden. Hij bereikte samen met Coley Parry, dat was toen de huidige schuldeiser, een akkoord over de aflossing van de schuld van Vitesse. 14 Miljoen euro zal moeten worden afgelost. De KNVB is traag met goedkeuring. Daarom hing de deal aan een zijden draadje.
Vitesse gered?
Door bemiddeling van Franke is Vitesse gered. Een aantal dagen voor de start van de competitie mocht Vitesse weer profvoetbal spelen. De KNVB bepaalde dit in de eerste week van augustus. Problemen met de begroting, accountant en huisbankier waren net op tijd opgelost. Vitesse mag, als gedegradeerde club, weer meedoen met de Keuken Kampioen Divisie. Guus Franke gaf onlangs aan dat hij apetrots is op het jonge team die zich staande moet gaan houden in de tweede divisie.
In oktober 2024 kwam het schokkende nieuws naar buiten dat Guus Franke toch afziet van de overname van Vitesse. Hierdoor zit Vitesse opnieuw diep in de problemen omdat ze nu het gehele overname proces opnieuw moeten opstarten, maar dan met een andere mogelijke investeerder.
De reden dat de deal is geklapt is volgens Guus, dat de vorige eigenaar van Vitesse de schuldensanering deal eenzijdig heeft opgezegd.
132 Jaar
Vitesse bestaat 132 jaar en nooit is deze club zo in de problemen geweest als het afgelopen jaar.
Franke werd gepresenteerd als de nieuwe eigenaar, echter heeft de investeerder op dat moment niet alle geldproblemen weggenomen. Franke weigerde een bankgarantie af te geven, die het tekort van 6 miljoen moest dichten. Regionale ondernemers hebben de handen ineen geslagen en de club een financiële injectie gegeven. Toen was de begroting sluitend.
Zwitserse Alpen
Franke wordt ook wel de redder van Vitesse genoemd. Guus leidt een luxueus leven in een fantastisch huis in de Zwitserse Alpen. Hier is ook zijn bedrijf gevestigd. Franke blijft het liefst buiten de spotlights en is tevreden met zijn teruggetrokken leven in Zwitserland.
Vriendin van Franke
De vriendin van Guus wilde in 2014 dolgraag een huis kopen in Vleuten. Kosten waren 4 ton. Salarisstroken, bankafschriften en werkgeversverklaring moest worden overlegd met de hypotheekverstrekker. De vriendin van Franke is tevens een personeelslid wat bij Guus op kantoor werkt. Een deel van de papieren worden door hem geleverd. De bankafschriften laten zien dat zij per maand ongeveer 6200 euro verdiende. Dat was hoogst opmerkelijk, want uit de documenten van ABN Amro blijkt dat zij op dat moment 4000 euro bruto verdiende.
Aangifte
De hypotheekverstrekker “Obvion”doet in 2014 aangifte. Het riekt naar oplichting, maar Guus Franke is hier nooit voor veroordeeld geweest en het heeft niet tot een rechtzaak geleid.
De Vriendin van Franke stapt ook nog is naar de rechter omdat zij op een zwarte lijst is gezet voor hypotheekverstrekkers.
Uiteindelijk besliste het Gerechtshof in Den-Bosch, dat de documenten waren vervalst.
Achteraf bekeken vindt Franke zichzelf oerstom, maar verklaart dat ie niet ter kwader trouw heeft gehandeld. Alles is echter door de rechter als ongeloofwaardig aangeduid.
Zwarte lijst
In 2022 staat de vriendin van Franke nog steeds op de zwarte lijst. Zij kan dus geen hypotheek afsluiten. Echter, de vriendin wil een miljoenenvilla laten bouwen op een perceel in Vleuten. Franke schiet te hulp door haar een lening aan te bieden die verstrekt wordt door Axiom Partners. Franke noemt dit een zakelijke transactie. Ook dit zaakje stinkt aan alle kanten en klopt niet.
Rusland
Guus belooft mensen dikwijls gouden bergen en doet soms frauduleuze zaken met onbetrouwbare personen. Zo ook met de Rus Sergey Stankevich, oud-burgemeester van Moskou en bevriend met Jeltsin. Na de politieke loopbaan investeerde Sergey, in landbouwprojecten. Hij was propagandist voor de oorlog in de Oekraïne. Tegenwoordig staat deze man op een sanctielijst van Letland en de Oekraïne. Deze niet zo frisse figuur deed dus ook zaken met Franke.
Conclusie
“Follow the Money” en Omroep Gelderland wilden in verband met de perikelen rondom Vitesse een aantal rake vragen stellen aan Franke. Over zijn verleden en zijn zakenimperium. Op het laatste moment heeft de zakenman het gesprek afgezegd. Hij vond het jammer dat alle vragen zouden gaan over zijn verleden en zijn zakelijk leven. Het onderzoek van de KNVB en van justitie duurt erg lang. Dit komt omdat het om een ‘verscherpt onderzoek’ gaat.
Hij zei, dat maar weer blijkt, dat wanneer je je kop boven het maaiveld uitsteekt, je te maken krijgt met jaloezie. Volgens de miljonair kun je nooit iedereen te vriend houden. Iedereen maakt fouten zo is zijn conclusie.
Desondanks, heeft Franke er voor gezorgd dat de club Vitesse weer redelijk gezond kan functioneren en dat ze terug zijn in de eredivisie waar ze ook horen. De boel is opgeschoond en ze kunnen met een schone lei weer aan de slag.