Gas, water en licht vergelijken: hier moet je opletten 

4 minuten leestijd

Last Updated on: 10th mei 2022, 01:29 pm

Tegenwoordig kun je via internet heel veel informatie verzamelen. Dat betekent ook dat jij voor het afsluiten van gas, water en licht jezelf kunt voorzien van genoeg informatie. Dat noemen we vergelijken. In deze blog vertellen we jou waar je op moet letten.

Gas, water en licht vergelijken betekent dat je verschillende leveranciers met elkaar gaat vergelijken. Over water kunnen we heel kort zijn, want water kun je enkel afsluiten bij de leverancier die bij jouw gemeente levert. Je kunt dus niet specifiek gaan kijken naar wat het goedkoopste is. Voor gas en licht geldt dit wel. 

Gas, water en licht kosten vergelijken 

Als je gaat verhuizen of als je mag overstappen dan kom je op een moment aan dat je gas, water en licht kunt gaan vergelijken. Wat je dan eigenlijk doet is bekijken welke aanbieder of leverancier het beste bij jouw persoonlijke situatie hoort. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Bijvoorbeeld omdat je je focust. Op de goedkoopste aanbieder of omdat je mooie extra’s krijgt als je een energiecontract afsluit. 

Aanbieders of leveranciers vergelijken 

Gas en licht samen noemen we energie. Energiebedrijven leveren stroom. Hierdoor kun je koken, warm douchen en zorg je ervoor dat de lampen kunnen branden. Op dit moment zijn er meer dan 47 verschillende energieleveranciers in Nederland zij zorgen ervoor dat stroom en gas bij de huizen komen. Soms kan het zo zijn dat deze energie zelf wordt opgewekt, denk bijvoorbeeld aan windmolens in de polder of door het verbranden van plantaardig afval. Dit noemen we bio-energie. 

Als je aanbieders of leveranciers gaat vergelijken kun je je op verschillende punten focussen, denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, energieprijzen, leveringskosten, vaste of variabele tarieven en of je er voor een bepaalde of onbepaalde tijd aan vast zit. 

Veelgestelde vragen gas, water en licht vergelijken 

We hebben nog een paar veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1.     De goedkoopste energieleverancier of de beste?

Hoewel veel energieleveranciers de goedkoopste willen zijn, kan het soms ook heel verstandig zijn om te kijken naar de beste. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden, maar ook de kwaliteit van de service. En wat ook heel belangrijk is, is duurzaamheid. Want hoe duurzaam is jouw nieuwe energieleverancier? 

2.     Hoe kies je een energieleverancier?

Om een energieleverancier te kiezen die goed bij jou past, is het belangrijk dat je weet wat je precies nodig hebt. Hoeveel ga jij per jaar verbruiken? Werk je bijvoorbeeld vanuit huis? En met hoeveel zijn jullie thuis? Het is dus belangrijk dat je jouw persoonlijke situatie goed in beeld hebt.

3.     Wat kost water per jaar?

Per persoon verbruik je 46 m3 water per jaar. Dat is ongeveer 10 euro per persoon per jaar. Als je met z’n drieën thuis bent, ben je ongeveer 17,50 euro per maand kwijt. Op jaar basis ben je dus in je eentje 120 euro aan water kwijt. 

4.     Wat betekent groene energie

Groene energie betekent niet dat de stroom uit je stopcontant groen is. Energie is namelijk altijd energie. Wel maakt het uit hoe energie is opgewekt. Groene energie is duurzaam opgewekt. 

Nieuwste over Topondernemers