Eigen kantoor voor zzp’er: dit wil je weten

4 minuten leestijd

Als zzp’er werk je vaak vanuit je eigen keukentafel. Of je hebt op zolder een werkkamer ingericht. Als je steeds meer klanten krijgt of opdrachten dan kan het fijn om op den duur een eigen kantoorruimte te gaan huren. Op deze manier kun je werk en privé waarschijnlijk net even wat beter scheiden. Hoe je dit aanpakt vertellen we jou in deze blog!

Jouw ondernemersavontuur is waarschijnlijk vanuit huis ontstaan. En hoewel we natuurlijk meer thuiswerken dan ooit is het ook prettig om soms fysiek ergens anders te gaan werken. Een koffiezaakje kan een fijne uitkomst zijn, maar wil je liever zeker weten dat je er kan zitten en dat klanten kan ontvangen? Zoek dan eens naar een kantoorruimte bij jou in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan kantoorruimte huren Amsterdam.

Door een eigen kantoor te huren werk je aan een aantal belangrijk punten in jouw business:

  1. De uitstraling van je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekadres, een kantoor dat gevestigd is in een mooi kantoor. Dit geeft nieuwe of potentiele klanten meer vertrouwen.
  2. Je eigen werkgevoel. Mentaal kan je nu de werktijden beter kaderen. In de ochtend richting je werk en voor het eten ben je weer thuis. Dat geeft weer ritme en rust aan je dag.
  3. Netwerken en groeimogelijkheden. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een kantoorruimte Den Haag dan is de kans groot dat je een mooi pand kan vinden. Hier een verzamelpand is dan ook geen gekke optie als je begint en nog alleen bent. Je vindt hier niet alleen nog meer ondernemers, wat goed is voor je eigen netwerk. Maar je kan ook makkelijker gaan groeien. Denk aan een stagiaire of een medewerker in dienst.

Kosten werkplek

Nu is het inrichten van een kantoor natuurlijk een kostenpost. Maar dat zijn tijdelijke kosten. Als je in een verzamelpand zit straks, dan zit de kans groot dat je aan een contract zit. Bijvoorbeeld dat je voor minimaal een jaar op deze plek een kantoorruimte huurt. Ook kunnen er maandelijkse kosten in rekening worden gebracht voor verzekeringen, gezamenlijk koffiezetapparaat en het printapparaat. Ideaal als je daar allemaal gebruik van kan maken natuurlijk! Maar wel goed om van tevoren even weet van te hebben. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De precieze kosten hangen af van de locatie en de grootte van het kantoor.

Flexwerkplek

Er zitten dus aan het huren van een kantoorpand meer kosten verbonden. Thuiswerken is misschien goedkoper, maar je bent misschien ook minder flexibel en je uitstraling is anders. Daarom zouden we jou adviseren om eerst een op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een plek die je maandelijks kan opzeggen. Soms is dat slechts een bureau op een gezamenlijke plek. Of dat je een strippenkaart kan afnemen bij een flexwerkplek. Zo kan je ontdekken of een eigen kantoor bij jou past! Voordat je straks aan een te duur contract zit en vervolgens besluit toch weer vaker aan de eettafel plaats te gaan nemen.

Meer weten over het inrichten van je kantoorruimte of een werkplek? Je leest het hier!

Nieuwste over Topondernemers