Een hypotheek als ZZP’er – alles wat je moet weten

3 minuten leestijd

Last Updated on: 2nd februari 2023, 09:26 am

Ons land kent natuurlijk heel wat mensen die als ZZP’er werken. Wat veel mensen niet weten is dat het zijn van ZZP’er van invloed is op de hypotheek die je kunt krijgen. Hoewel het niet zo is dat je geen enkele lening kunt afsluiten is het wel zo dat je gebonden bent aan strengere regels dan anderen als het aankomt op hypotheken. Wil je meer te weten komen over hypotheken voor ZZP’ers? En ben je benieuwd of jij nog aan een woning kan komen als zelfstandige? In dit artikel laten wij je alles zien wat je maar moet weten, lees dus snel verder!

Hoeveel mag je lenen?

Een van de eerste vragen die altijd wordt gesteld is hoeveel je eigenlijk mag lenen. Het lastige aan deze vraag is dat dit sterk afhankelijk is van de omstandigheden van jouw persoonlijke situatie. Voor mensen in loondienst is het mogelijk om via internet een rekentool te gebruiken om precies te zien wat ze kunnen lenen. Ben je echter ondernemer dan is dit niet zo makkelijk. Dit is dan ook de reden dat het een goed idee is om professioneel advies in te winnen van een onafhankelijk adviseur voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Deze kan je meer inzicht geven in wat er mogelijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld banken waar je volledige toets inkomen niet wordt meegenomen als je pas korter dan 3 jaar een eigen zaak hebt.

Voorbereiden op je aanvraag

Los van het feit dat het handig is om hulp te vragen van een onafhankelijk adviseur is het ook van belang om je voor te bereiden op je aanvraag. Het eerste wat je moet doen is goed in kaart brengen wat je eigenlijk verdient. Over het algemeen is het zo dat je minimaal 2 jaar een eigen onderneming moet hebben voordat je überhaupt in aanmerking komt voor een hypotheek op basis van die inkomsten. Je kunt je cijfers natuurlijk staven aan de hand van bijvoorbeeld je jaarbalans. Ook raden wij je aan om het businessplan mee te nemen naar de bank. Hoe meer je kunt laten zien dat jouw onderneming de komende jaren goed zal draaien, hoe groter de kans is dat je een hypotheek krijgt. Voor de bank draait het nu allemaal om het wegnemen van onnodige risico bij hypotheekaanvragen.

Ook een hypotheek als zelfstandige?

De informatie uit dit artikel heeft je als het goed is meer laten zien over de invloed van het als zelfstandige werken op je hypotheek. Het is dus niet zo dat je bang hoeft te zijn voor het kopen van een huis. Zolang je het op de juiste manier aanpakt en aan de nodige voorwaarden voldoet is het alsnog mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Wel is het een feit dat je gebonden bent aan de nodige regels, al zijn deze er met name om jezelf te beschermen!

Nieuwste over Blog