Dit zijn goede logo’s, en waar een logo aan moet voldoen?

5 minuten leestijd

Last Updated on: 4th oktober 2022, 09:25 am

Ga jij een bedrijf starten of wil jij je logo vernieuwen? Wij vertellen je in deze blog waar een logo aan moet voldoen en geven je een paar echt goede logo’s. 

Een logo heb je in alle vormen en maten. Sommige bedrijven kiezen ervoor om geen logo te maken, maar te kiezen voor enkel de naam. Maar toch zie je dat grote bedrijven altijd een logo hebben. Soms is het de afkorting van hun bedrijf, en soms is het echt een ontwerp. Wil jij makkelijk een logo bedrukken op een koffie kopje?  Wij vertellen je dan wat makkelijke logo’s zijn en waarom? 

Dit zijn goede logo’s

Wij zetten een aantal volgens ons goede logo’s op een rij, met een kleine uitleg waarom deze logo’s goed zijn. 

Nederlandse spoorwegen 

Zij hebben voor een logo gekozen dat compleet tijdloos is. Al jarenlang hebben ze hetzelfde logo en nog steeds is hij accuraat en niet uit de tijd. Daar hebben ze destijds misschien niet zo voor gekozen, maar toch is het ze gelukt. 

Whats-app 

Een logo moet makkelijk te gebruiken zijn. Zo is het logo van whats-app heel makkelijk in kleur te veranderen. Je kan het icoontje 360 graden ronddraaien en je kan zelfs het telefoontje eruit laten komen. Dit is een voorbeeld van een flexibel logo, die je ook als logo makkelijk bedrukken kan met de 360 bedrukkingstechniek op koffiebekers to go.

FedEX 

Een logo mag makkelijk en eenvoudig zijn. Hier zijn ze bij FedEx een goed voorbeeld van. Ze hebben gewoon hun eigen naam gebruikt als logo. Van ver zal dit logo al herkend worden. 

Hier moet een logo aan voldoen

Een goed logo moet voldoen aan een aantal eigenschappen. Wij hebben je al een aantal goede logo’s gegeven, met daarbij waarom deze logo’s goed zijn. Maar als je zelf een logo wil ontwerpen dan kan je het beste letten op deze 5 onderdelen: 

1.     Maak het simpel 

Een logo moet makkelijk te onthouden zijn, maar ook simpel te tekenen. Eigenlijk moet je een logo zo maken dat een kind hem nog kan natekenen. Lukt je dat, dan weet je dat je een simpel logo in handen hebt. 

2.     Passend bij je bedrijf 

Je gaat beginnen met het ontwerp, dan wil je eerst de kernwaardes van je bedrijf op een rij zetten. Werk jij in de groenvoorziening, dan is de kern van jouw bedrijf tuinen opknappen. Je bent veel bezig met groen, laat dat dan ook terugkomen in je logo. 

3.     Van alle tijden 

Tegenwoordig zie je veel logo’s die een cirkel hebben met daarin een aantal hippe icoontjes. Denk bijvoorbeeld aan een plaatselijke barber of een nieuwe kledingwinkel. Dit is een logo helemaal van deze tijd, maar eigenlijk wil je dat niet. Je wil een logo die over 20 jaar nog steeds tot de verbeelding spreekt, denk aan Nike. 

4.     Makkelijk te herkennen 

Je loopt door een onbekende straat in een onbekende stad. Ineens zie je in je ooghoek een blauw logo dat je herkent als het logo van de Albert Heijn. Dit is zo’n typisch voorbeeld van een logo dat je op afstand al kan herkennen. Lukt het jou om ook zo’n logo te maken? 

5.     Wat kan je met je logo? 

Als laatste is het mooi als je een flexibel logo hebt. Dit kan enorm helpen bij reclamedrukwerk. Kan je logo bijvoorbeeld ook doorzichtig worden afgedrukt? Kan je onderdelen van je logo uit elkaar halen? 

Een goed logo moet dus aan een aantal aspecten voldoen. Wanneer je dit lukt, dan heb jij een gouden logo te pakken.  

Nieuwste over Ondernemerstips