Last Updated on: 1st juli 2022, 01:43 pm
Wil je graag een nieuwe machine of een nieuw voertuig kopen, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan kun je de investering enige tijd voor je uit schuiven, maar dit hoeft niet. Als ondernemer kun je namelijk een lening afsluiten om een investering in jouw bedrijf te financieren. Er zijn ondernemers die veelvuldig gebruik maken van een zakelijk financiering, maar niet iedereen is er bekend mee. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening aangevraagd? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat elke slimme ondernemer moet weten over zakelijk lenen.
Verschillende financieringsvormen
Als we het over zakelijk geld lenen hebben, denken veel ondernemers al snel aan een zakelijke lening. Toch is dit niet de enige financiering die je aan kunt vragen, want je kunt ook voor zakelijk krediet kiezen. Voor langlopende investeringen is een zakelijke lening de beste keuze, terwijl bedrijfskrediet vaak gebruikt wordt door ondernemers die op korte termijn geld nodig hebben. Kies je voor een zakelijke lening? Dan staat het hele geldbedrag binnen de kortste keren op jouw zakelijke rekening. Bij zakelijk krediet stort een geldverstrekker het bedrag op een rekening die ze speciaal voor jou openen.
Bereken of je de maandlasten kunt dragen
Wanneer je een zakelijke lening afsluit, moet je iedere maand een deel van het geleende bedrag aflossen. Vandaar dat een bedrijfsfinanciering berekenen aan te raden is voordat je een lening afsluit. Op deze manier krijg je namelijk inzicht in de kosten die een zakelijke financiering met zich meebrengt. Ga je zelf een berekening maken? Vergeet dan niet om rekening te houden met de rente over de zakelijke rekening. Dit bedrag komt namelijk bovenop de aflossing die je iedere maand betaalt. Door de rente betaal je onderaan de streep altijd meer terug dan je daadwerkelijk leent. Hiermee dekt een geldverstrekker zich onder meer in voor het risico dat een zakelijke lening niet terugbetaald kan worden.
Denk goed na over de looptijd van de lening
Kies je voor zakelijk krediet? Dan kun je niets veranderen aan de looptijd. Deze financieringsvorm heeft namelijk een standaard looptijd van 36 maanden. Hierdoor denk je mogelijk dat je maximaal 3 jaar gebruik kunt maken van dit krediet, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer de looptijd van zakelijk krediet op zijn einde loopt, kijkt een geldverstrekker namelijk of dit verlengd kan worden. Wanneer dit mogelijk is, kun je langer gebruik maken van het geleende geld.
Waar de looptijd bij zakelijk krediet vast staat, is dit bij een zakelijke lening niet het geval. Er geldt voor deze financieringsvorm een minimale looptijd van 3 maanden en een maximale looptijd van 60 maanden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de lening binnen 6, 9, 12, 24, 36 of 48 maanden terug te betalen. Hoe langer de looptijd, des te lager de maandlasten uitvallen. Besef je wel dat je ook langer rente betaalt als je voor een langere looptijd kiest. Hierdoor kan een zakelijke lening onderaan de streep duurder zijn bij een lange looptijd dan bij een korte(re) looptijd.