Als ondernemer heb je dagelijks te maken met allerlei risico’s. Dat hoort er nu eenmaal bij. Met sommige risico’s kun je prima leven, maar anderen ben je liever kwijt dan rijk. Gelukkig kun je jezelf en je bedrijf beschermen met bedrijfsverzekeringen. Als je hier niet in thuis bent, dan is dit artikel voor jou. We leggen je uit wat bedrijfsverzekeringen zijn en welke je zeker moet overwegen. Lees dus snel verder!
Wat zijn bedrijfsverzekeringen?
Als particulier ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hoewel je er waarschijnlijk liever niet over nadenkt, loop je iedere dag het risico om in het ziekenhuis te belanden. Als dat gebeurt, dan krijg je opeens te maken met hele hoge kosten. Heb je een zorgverzekering, dan hoef je maar een (klein) deel van deze kosten zelf te betalen.
Bedrijfsverzekeringen werken op precies dezelfde manier. Je bedrijf heeft dagelijks te maken met verschillende soorten bedrijfsrisico’s. Meestal gaat alles goed, maar mocht er een keer iets fout gaan, dan kan je bedrijf opeens met flinke kosten opgezadeld worden. Om je bedrijf te beschermen tegen een bepaald bedrijfsrisico, kun je een bedrijfsverzekering afsluiten. Zo zijn er verzekeringen voor aansprakelijkheid, ziekteverzuim onder werknemers, teruglopende winsten, diefstal van bedrijfsmiddelen, enzovoort. Met deze verzekeringen kun je voorkomen dat je bedrijf in zwaar weer terechtkomt, doordat een bedrijfsrisico plotselinge hoge kosten veroorzaakt.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een voorbeeld van een bedrijfsverzekering is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met deze polis dek je het risico op aansprakelijkheid af voor je bedrijf. Hoewel je je best doet om het te voorkomen, kan het namelijk zomaar gebeuren dat jij of één van je werknemers schade aanricht bij iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Wordt je bedrijf hiervoor aansprakelijk gesteld, dan kunnen de kosten hiervan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als het gaat om letselschade. Voor deze kosten kun je een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Dit geldt overigens ook voor schade die je medewerkers oplopen tijdens het werk. Schade aangericht met een auto valt niet onder de dekking, want dat valt onder de dekking van de zakelijke autoverzekering.
Over het algemeen is een AVB niet verplicht. De overheid eist in ieder geval niet van je dat je deze polis afsluit. Het komt soms wel voor dat een leverancier of opdrachtgever je voor een samenwerking verplicht om deze polis af te sluiten.
Voorraadverzekering
Een andere polis die vaak wordt afgesloten, is de voorraadverzekering. De voorraad is misschien wel het belangrijkste bezit van je bedrijf. Ga maar na: als er geen voorraad beschikbaar is, hoe moet er dan geld verdiend worden?
Het laatste wat je wilt, is dat je voorraad schade oploopt. Niet alleen is dat zonde van je geld, je loopt ook geld mis, omdat je minder voorraad hebt om te verkopen. Met een voorraadverzekering kun je je bedrijf hiertegen beschermen. Bij schade aan de voorraad, bijvoorbeeld door brand of water, krijg je van de verzekeraar een vergoeding waarmee je vervangende voorraad kunt aanschaffen. Zo wordt een financiële tegenvaller voor je bedrijf voorkomen en ben je snel weer operationeel. Let op: schade tijdens het vervoer van voorraad valt niet onder de dekking. Daar is de transportverzekering voor bedoeld.
Andere zakelijke verzekeringen
Naast de AVB en de voorraadverzekering zijn er nog veel andere verzekeringen beschikbaar om bedrijfsrisico’s af te dekken. Denk bijvoorbeeld aan de:
? Verzuimverzekering: bescherm je bedrijf tegen de kosten van ziekte onder personeel;
? Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: dekking tegen kosten die voortvloeien uit aansprakelijkheid door het maken van een fout in het uitoefenen van je beroep;
? Inventarisverzekering: bij schade aan je inventaris ontvang je een vergoeding voor reparaties of vervangende bedrijfsmiddelen;
? Zakelijke autoverzekering: autoverzekering voor een auto van het bedrijf, waarbij verschillende bestuurders zijn toegestaan.
Er zijn nog wel meer verzekeringen beschikbaar die je kunt afsluiten voor je bedrijf. Zie je zelf door de bomen het bos niet meer, dan kan het handig zijn om in gesprek te gaan met een verzekeringsadviseur. Hij of zij identificeert de risico’s waarmee je bedrijf te maken heeft en zoekt hier passende polissen bij.