De voor- en nadelen van werken in een ziekenhuis

3 minuten leestijd

De voor- en nadelen van werken in het ziekenhuis kunnen worden beïnvloed door de grootte van het ziekenhuis en de specifieke diensten die worden verleend. Individuele ziekenhuizen hebben hun eigen cultuur en werkomgeving, zodat het ene ziekenhuis beter past bij een bepaald type persoonlijkheid dan het andere.

Particuliere ziekenhuizen hebben vaak een andere cultuur dan openbare ziekenhuizen en zijn vaak kleiner van omvang met een lagere verhouding verpleegkundigen/patiënten. Sommige verpleegkundigen en artsen geven misschien de voorkeur aan de levendige dynamiek van een openbaar ziekenhuis en de mogelijkheid om met meer verschillende mensen om te gaan.

Belangrijke leverancier van gezondheidszorg in onze samenleving

Ziekenhuizen zijn een belangrijke leverancier van gezondheidszorg, vooral voor de meest zieke patiënten, en bieden een verscheidenheid aan functies. Wereldwijd neemt de vraag naar hoogwaardige gezondheidszorg toe en één van de grootste voordelen van werken in een ziekenhuis is de stabiliteit van de baan met veel carrièremogelijkheden.

Er kan ook een grotere kans zijn om het thuis loon te verhogen door overuren te maken, wat minder waarschijnlijk is in klinieken die alleen tijdens kantooruren open zijn. Een minder vaak genoemd voordeel van werken in een ziekenhuis is dat er minder administratief papierwerk is, omdat de meeste ziekenhuizen administratief personeel hebben om te helpen, terwijl in een kleinere klinische omgeving de verpleegkundigen al het papierwerk moeten afhandelen.

Voordeel voor ziekenhuisartsen

Dit is ook een voordeel voor ziekenhuisartsen die zich kunnen concentreren op de behandeling van patiënten omdat de administratie van het ziekenhuis over het algemeen wordt overgelaten aan personeel dat voor dat specifieke doel is ingehuurd, terwijl artsen in een particuliere medische praktijk ook verantwoordelijk kunnen zijn voor zaken als personeelsbeheer en algemeen onderhoud.

Nadelen van werken in een ziekenhuis

Omdat de meeste ziekenhuizen 24 uur per dag, 364 dagen per jaar open zijn, is één van de grootste nadelen van werken in een ziekenhuis dat je soms ongelegen en lange diensten moet draaien, tot 12 uur, en soms op feestdagen moet werken, waardoor je speciale gelegenheden met familie en vrienden mist.

Andere nadelen zijn de hectische werkdruk, blootstelling aan ziektekiemen, soms te maken krijgen met agressieve en gewelddadige patiënten, en problemen met het vinden van een parkeerplaats.

Wie een baan in een ziekenhuis zoekt, moet de voor- en nadelen in overweging nemen en nagaan welke invloed deze hebben op zijn of haar individuele werkethiek en interessegebied. Als je momenteel op zoek bent naar je volgende carrièremogelijkheid, bekijk dan de vacatures huisartsenpost op Medigo.

Nieuwste over Blog