De voor- en nadelen van digitalisering

4 minuten leestijd

Tegenwoordig is het mogelijk om te communiceren op elk moment en met wie je maar wilt. Anno 2022 is het internet en je mobiel niet meer weg te denken, maar vijftien jaar geleden was dit heel anders. Veel dingen kun je nu ook met je mobiel doen, zoals het checken van je mail of het overmaken van geld. Daar heb je niet meer een computer voor nodig met een wifi connectie, maar dat kan je elk moment via je mobiel doen. Dit zijn allemaal voorbeelden van digitalisering. In bedrijfs- en sociale processen worden ook digitale technologieën opgenomen. Het doel hiervan is om deze processen door technologieën te verbeteren. Echter beweert niet iedereen dat digitalisering hetzelfde is als verbetering. Maar wat zijn de voor- en nadelen van digitalisering? Wij hebben dit overzichtelijk gemaakt voor jou.

Tijd en geld

Allereerst is het voor zowel bedrijven als voor mensen vaak tijdbesparend. Een simpel voorbeeld is het noteren van kosten en uitgaven op de computer. Via een programma kun je snel overzichtelijk maken hoe je financiële situatie ervoor staat. Je kunt makkelijk bedragen van elkaar aftrekken of door elkaar delen. Ook kun je via een zoekfunctie snel een woord terugzoeken. Documenten kunnen gemakkelijk opgeslagen worden en daardoor hoef je niet eerst in een map van papieren te bladeren. Dit bespaart veel tijd en ‘tijd is geld’ zegt men weleens. 

Globalisering

Daarnaast is het door digitalisering mogelijk om te communiceren met mensen wereldwijd. Hierdoor wordt internationaal informatie uitgewisseld zoals kennis en cultuur. Dit leidt ook tot wereldwijde integratie en relaties tussen verschillende landen. Een voorbeeld hiervan is Teleperformance, waar 700 klanten van 80 landen met elkaar in contact zijn. Ze gebruiken verschillende communicatiemiddelen zoals de chat, mail en telefoon. Dit bedrijf combineert menselijk contact met complexe technologie om goede klantervaringen te creëren. Dit is een voorbeeld van hoe digitalisering het mogelijk maakt om wereldwijd informatie uit te wisselen.

Groen

Je zult het misschien niet gelijk verwachten, maar het verwerken van technologie in processen kan ook duurzaam zijn. Er wordt namelijk door digitalisering minder bomen gekapt, omdat er simpelweg minder op papier uitgeprint hoeft te worden. Documenten kunnen namelijk makkelijk opgeslagen worden en teruggehaald.

Informatie

Een ander belangrijk voordeel van digitalisering is dat je altijd en overal informatie kunt verkrijgen. Als je iets namelijk niet zeker weet, kun je het gelijk opzoeken op internet. Dit is ook een nadeel van digitalisering, omdat er heel veel informatie op internet te vinden is. Niet alle informatie die je op het internet aantreft is betrouwbaar. Let daarom goed op de bron van informatie en neem niet alles vanzelfsprekend aan.

Minder persoonlijk

Helaas zijn er ook nadelen die bij deze ontwikkeling komt kijken. Het grootste nadeel is dat het onpersoonlijker is. Door elkaar in het écht te spreken, zie je namelijk ook iemands gezichtsuitdrukking. Via de telefoon of via een berichtje kunnen er daarom ook miscommunicaties ontstaan, omdat een bericht heel anders ontvangen kan worden dan hoe het bedoelt is. Bovendien is het digitaliseren van werkprocessen ook onpersoonlijker als er geen face-to-face contact meer is tijdens een meeting bijvoorbeeld.

Nieuwste over Topondernemers