De perfecte autoradio indien je vaak de baan op moet

4 minuten leestijd

Moet je voor het werk regelmatig de baan op? En heb je dan de neiging om regelmatig de autoradio even in te schakelen? Of ben je gewoon gebeten door de muziekmicrobe en wil je overal en eender wanneer naar je favoriete afspeellijsten kunnen luisteren? Dan is de stap naar een ideale autoradio uiteraard niet zo onlogisch. Toch is de keuze vandaag de dag niet altijd even voor de hand liggend en daar heeft het uitgebreide assortiment alvast een deel in de pap te brokken.

Wat is de perfecte autoradio

Wat nu precies de beste autoradio is, is bijzonder moeilijk te zeggen aangezien dit voor iedereen anders kan zijn. Zo zullen sommige chauffeurs geneigd zijn om tijdens de rit hun radio uit te schakelen terwijl andere personen dan weer continu muziek nodig hebben om hun concentratievermogen op scherp te houden. Tot welke categorie jij behoort, kun jij uiteraard enkel zelf bepalen.

Er bestaat dus niet meteen zoiets als de allerbeste autoradio alhoewel het ene apparaat op bepaalde vlakken een betere optie kan zijn in vergelijking met een andere autoradio. Het is maar waar jij specifiek naar op zoek bent en wat je er zoal van verlangt. Wil je graag de mogelijkheid hebben om diverse FM-zenders te pakken? Of gaat je voorkeur veeleer uit naar een USB-optie en/ of bluetooth waarmee je je favoriete afspeellijsten en muziek vanaf je smartphone en/ of tablet kunt streamen? Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg voor elk wat wils!

1-DIN of toch liever 2-DIN en wat is het verschil?

Algemeen is het mogelijk om 2 belangrijke categorieën autoradio’s van elkaar te onderscheiden gaande van de 1-DIN tot de 2-DIN exemplaren. Maar waar zit het verschil dan juist en hoe uit zich dat dan? Wat in eerste instantie, op fysisch vlak, meteen opvalt is uiteraard het verschillende formaat van de beide apparaten. Zo kent een 1-DIN autoradio een standaardformaat van 180 x 150 x 50 mm wat hem meteen veel compacter en lichter van gewicht maakt ten opzichte van zijn grotere 2-DIN broertje. Hij wordt verder aangevuld met een compact doch helder display en is tegenwoordig in de meeste wagens te installeren.

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en geef je de voorkeur aan een groter display, al dan niet in combinatie met de optie tot navigatie, dan lijkt de 2-DIN autoradio een betere keuze voor je te zijn. In vergelijking met de 1-DIN zijn ze maar liefst dubbel zo hoog waardoor je dus ook iets meer installatieruimte moet voorzien. Bovendien zijn dergelijke autoradio’s eveneens geschikt om een film of serie af te spelen, wat best wel handig kan zijn als er kindjes meerijden.

En wil je graag over de kwaliteiten van de 2-DIN autoradio beschikken maar heb je niet zoveel installatieruimte voorhanden? Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor de 1-DIN autoradio mét bijbehorende klapscherm.

Wat met de ontvangst en de aansluitingen?

Of je keuze nu uitgaat voor de 1-DIN dan wel 2-DIN autoradio, in de meeste gevallen zal het apparaat in staat zijn om het merendeel van de aangeboden AM en FM radiozenders te ontvangen. Wil je daarnaast ook graag gebruik maken van de internetradio en diverse digitale radiozenders, dan kijk je beter uit naar een apparaat dat voorzien is van een DAB+ functie en/ of meegeleverde DAB+ antenne.

Afhankelijk van het type autoradio kunnen ook de aansluitingsmogelijkheden sterk van elkaar verschillen. Zo zullen de meeste exemplaren wel 1 of meerdere USB aansluitingen aanbieden al dan niet in combinatie met een AUX aansluiting. Verder is de aanwezigheid van een subwoofer aansluiting eveneens een meerwaarde alsook eventuele stuurwielbediening.

Nieuwste over Blog