/

De juiste bureaustoel: een investering in je gezondheid en productiviteit

4 minuten leestijd

Werk je regelmatig achter een bureau? Een goede werkhouding is essentieel voor je gezondheid en productiviteit. De juiste bureaustoel helpt om een actieve zithouding aan te nemen. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Maar hoe kies je een goede bureaustoel? Ontdek waar je op kunt letten bij de aanschaf.

De juiste bureaustoel

Een goede ergonomische stoel is volledig instelbaar en kun je helemaal aan jouw wensen aanpassen. Check bij de aanschaf voor alle bureaustoelen of je de volgende onderdelen kunt instellen:

  • zitdiepte
  • zithoogte
  • armsteunen
  • rugleuning
  • lendensteun

Controleer ook of het zitvlak gekanteld kan worden. Een licht gekanteld zitvlak zorgt voor een actieve zithouding. Bij een actieve zithouding span je de spieren en zakt de wervelkolom niet teveel in. Dit komt de bloedsomloop ten goede en vermindert gewrichtsklachten. Doordat je in een actieve houding zit wordt ook je brein gestimuleerd om in actie te komen. Dit heeft een positieve invloed op je productiviteit.

Een goede zithouding

Heb je een verstelbare ergonomische stoel gevonden? Blijf op je zithouding letten. Ook op een goede stoel kun je verkeerd zitten. Zo zit je goed:

1. Zet je voeten op de grond.

2. Laat je lichaam goed aansluiten op het onderste deel van de rugleuning.

3. Laat het holle gedeelte van je rug rusten tegen de lendensteun.

4. Leg je onderarmen op de armsteunen en controleer of je schouders ontspannen zijn.

Kun je niet met je voeten bij de grond of zijn je schouders niet ontspannen? Dan is je stoel nog niet helemaal goed afgesteld. Pas de stoel aan tot je echt goed zit. Blijf tijdens een lange werkdag niet constant zitten. Loop een rondje of wiebel met je benen om de bloedsomloop te stimuleren. Wissel ook eens van stoel. Ga bijvoorbeeld een poosje op een stoel met zadelzitting zitten. Of werk een tijdje staand aan een verhoogd bureau.

Duurzame bureaustoel

Bureaustoelen met minder opties zijn wellicht goedkoper dan een volledig verstelbare stoel. Een goede bureaustoel gaat echter langer mee. Investeer in je gezondheid met een duurzame ergonomische stoel waar je comfortabel in zit. Kies voor een stoel van slijtvast materiaal voor een extra duurzaamheid. Is jouw stoel nog prima, maar wil je het zitcomfort verhogen? Sommige stoelen zijn uit te breiden met verstelbare armleuningen of een extra rugsteun. Ook is het vaak mogelijk om een nieuwe set wieltjes ter vervanging te bestellen.

Design

Let bij de aanschaf van een bureaustoel niet enkel op comfort, maar ook op de uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een luxe design of juist een minimalistische look. Veel bureaustoelen zijn zwart, grijs of blauw, maar er zijn ook stoelen in meer uitgesproken kleuren. Denk aan rood, geel of paars. Voor een stijlvol interieur ga je voor een mooie stoel die past bij het bureau. De sfeer van je kantoor vertelt iets over jou en de indruk die je collega's en klanten wilt geven. Investeer daarom in een stoel die helemaal bij jou past qua zitcomfort en uitstraling.

Nieuwste over Blog