Last Updated on: 1st juli 2024, 10:59 am
Chemisch etsen: een term die bij ondernemers óf veel vragen oproept óf wordt gezien als onmisbaar binnen het bedrijf. Het is een bewerkingstechniek waarbij zuurmiddel wordt gebruikt om gravuren in metaal te maken. In dit artikel gaan we dieper in op het etsproces en vertellen we welke producten er precies gemaakt kunnen worden met deze veelzijdige techniek.
Wat is chemisch etsen?
Chemisch etsen, ook wel bekend als chemisch frezen of chemisch graveren, is een metaalbewerkingstechniek om RVS, messing, brons, nieuwzilver, zink of koper mee te bewerken. Het is één van de meest kosteneffectieve- en snelle manieren om bijvoorbeeld precisieonderdelen, informatiepanelen, bewegwijzeringsborden, naamplaten en machineplaten te maken. In veel sectoren is etsen dan ook echt onmisbaar, waaronder in de bouw, infra, techniek, automotive, food- en hightech industrie.
De etstechniek uitgelegd
Bij chemisch etsen wordt een afdruk op metaal gecreëerd met behulp van een zuurmiddel. Er treedt een chemische reactie op waardoor het oppervlak gedeeltelijk oplost. Dit resulteert in gedetailleerde patronen, gravures of structuren op het materiaal. Eigenlijk kun je etsen ook wel een gecontroleerde, gewenste corrosie noemen.
De stappen van chemisch etsen
Het proces begint met het vervaardigen van de films die gebruikt worden, deze worden ingeëtst. Vervolgens worden de metalen platen zorgvuldig geknipt, ontvet en gebeitst, waarna een droge film tweezijdig wordt aangebracht door middel van een zeefdruk. Daarna wordt de bedrukte plaat belicht, ontwikkeld, gespoeld en gedroogd, waarna een sproeisysteem met zuurmiddel de plaat één- of tweezijdig zal etsen. Et voilà: de afdruk staat erin.
Chemisch etsen: toepassingen binnen verschillende sectoren
Chemisch etsen wordt in diverse sectoren gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid. Enkele toepassingen zijn:
1: Precisieonderdelen
In sectoren zoals luchtvaart, medische apparatuur en elektronica wordt chemisch etsen vaak gebruikt bij de productie van nauwkeurig geëtste componenten, beter bekend als precisieonderdelen. Zelfs zeer complexe geometrische vormen kunnen worden geproduceerd, in kleine aantallen en in duizenden stuks.
2: Bewegwijzeringsborden
Chemisch etsen wordt vaak gebruikt voor bewegwijzeringsborden in- en om bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen, scholen, parkeergarages en musea. De borden zijn door het hoogwaardige metaal en de nauwkeurige techniek goed leesbaar, slijtbestendig, veilig en bovendien onderhoudsvriendelijk.
3: Bedieningspanelen
Ook voor bedieningspanelen wordt chemisch etsen geregeld ingezet. Met een bedieningspaneel kan men een apparaat, toestel of complexe installatie in een pand of fabriek bedienen. Door middel van chemisch etsen worden teksten en afbeeldingen in het paneel geëtst en uitsparingen van knoppen, lampjes en schakelaars uitgesneden.
4: Naam- en typeplaten
Chemisch etsen is perfect voor het creëren van duurzame, goed leesbare naam- en typeplaten. Deze platen zijn bestand tegen slijtage, weersomstandigheden en chemische reinigingsmiddelen, waardoor ze betrouwbaar zijn in diverse industrieën. Zo worden ze veelal gebruikt voor nummeringen, barcodes en veiligheidsmarkeringen op machines, voertuigen en apparaten.
5: Brailleplaten
Chemisch etsen maakt het mogelijk om brailleplaten, panelen en borden te produceren, zodat essentiële informatie tactiel toegankelijk wordt voor visueel beperkten. Dit draagt bij aan een inclusieve omgeving in openbare ruimtes, op producten of in gebouwen.
Op zoek naar een specialist in chemisch etsen?
Ben je geïnteresseerd in geëtste producten voor jouw onderneming of wil je graag vrijblijvend advies ontvangen? Stap dan naar een specialist in etsen, zoals Etsprit. Zij hebben de kennis, jarenlange ervaring en het vakmanschap in huis om te helpen bij ieder vraagstuk.