Betalen via je telefoonrekening, hoe werkt dat?

4 minuten leestijd

Je ziet het misschien wel eens voorbijkomen: de optie om (online) te betalen via je telefoonrekening. Dat klinkt misschien niet direct vertrouwd, toch is het dat wel. Het bestaat al langer en je kunt er gewoon mee betalen. Maar hoe werkt dat precies?

Hier kun je o.a. betalen via je telefoonrekening

Als je het al eens bent tegengekomen, dan is het wellicht bij Apple of Google diensten. Zo kun je bij Apple aankopen via de App Store, iTunes of bijvoorbeeld extra opslag voor iCloud op deze manier betalen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld geen creditcard hebt en wel snel en eenvoudig voor de diensten wil betalen.

Ook voor Google diensten, zoals aankopen in de Google Store, kun je op deze manier betalen. Het handige is dat je enkel je telefoon nodig hebt om te betalen en je het dus praktisch overal kunt doen.

Hoe werkt het?

Daar waar je kunt betalen via je telefoonrekening, kun je dit vaak als standaard betaalmethode invoeren. Bij Apple en Google doe je dat in je account, waar je bijvoorbeeld ook een creditcard kunt koppelen. Je kiest de optie ‘betalen via mobiele telefoon’ en voert je mobiele nummer in. Vervolgens worden betalingen toegevoegd aan je telefoonrekening die je van je provider krijgt. Zo hoef je niet steeds voor alle aankopen en kleine bedragen apart te betalen, het gaat heel snel en eenvoudig. Niet elke provider biedt deze optie overigens aan.

In andere gevallen kun je als volgt betalen via je telefoonrekening: je wordt gevraagd een bepaald betaalt telefoonnummer te bellen en voor een bepaalde tijd aan de lijn te blijven. Deze betaalde servicenummers komen als aparte regel op je factuur en de aanbieder van het nummer krijgt de betaling via de provider. Hetzelfde werkt het met betaalde sms-diensten, die hiervoor ook ingezet kunnen worden.

Is het veilig?

Betalen via de telefoonrekening is snel en eenvoudig, maar is daarnaast ook betrouwbaar. Wanneer je het instelt als standaardbetaalmethode, krijg je een sms om je registratie te verifiëren. Pas als je dat gedaan hebt is de methode actief. Dat betekent dus dat iemand anders niet zomaar jouw telefoonnummer kan gebruiken voor factureren, tenzij jij daar toestemming voor geeft.

Wanneer je moet bellen of sms’en om een betaling uit te voeren, kan dat alleen met het nummer van de telefoon die je op dat moment bij je hebt. Bellen namens een ander nummer werkt niet.

Het is dus betrouwbaar en veilig om te betalen via je telefoonrekening. Het enige waar je voor moet zorgen is dat anderen geen toegang hebben tot jouw telefoon, maar dat is om meer redenen wel verstandig om te voorkomen.

Het enige waar je goed op moet letten is dat je op deze manier wel gemakkelijk geld uitgeeft, misschien meer dan je had gepland. Het wordt pas achteraf verrekend dus je kunt zelfs betalen als er even geen geld op je bankrekening staat. Weet dat je de factuur achteraf nog wel krijgt en dat het heel lastig is om gemaakte kosten te annuleren of laten vervallen. Als je je hiervan bewust bent, is het een prima manier om te betalen.

Nieuwste over Topondernemers