Bescherm bedrijfsgegevens beter met een VPN

4 minuten leestijd

Bedrijven zijn steeds mobieler gaan werken en steeds meer medewerkers werken vanuit huis. Voor velen is dat enorm handig, maar het kan ook ontzettend link zijn. Medewerkers loggen in op onveilige wifi-netwerken, versturen onversleuteld gevoelige data en zetten de poort tot het netwerk zonder het te weten open voor kwaadwillenden. Met een VPN gaan ondernemers en bedrijven veiliger om met hun bedrijfsgegevens.

Wat is een VPN?

Een VPN is een Virtual Private Network, oftewel een privénetwerk tussen een bedrijf en een VPN-aanbieder. De VPN-aanbieder zorgt ervoor dat de data die heen en weer wordt gestuurd, wordt versleuteld. Daarnaast neemt de medewerker die is ingelogd op de VPN, het IP-adres van dit netwerk aan. Daardoor surft de medewerker niet met het eigen IP-adres van het bedrijf en is het moeilijker voor criminelen medewerkers te volgen en zo gegevens te stelen.

AVG verplicht ondernemers na te denken over bedrijfsgegevens

Waren de bedrijven die hun hele netwerken dichttimmerden overijverig? Nee, ze bleken een goed voorbeeld voor andere ondernemers. Zo’n goed voorbeeld, dat de overheid besloot er een wet om toe te bouwen. De zogenaamde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht ondernemers voorzichtig om te gaan met gegevens van hun klanten en met bedrijfsgegevens.

Persoonsgegevens van klanten en medewerkers mogen nooit op straat komen te liggen. De AVG verplicht bedrijven alles in werking te stellen om te voorkomen dat gegevens gestolen worden. Wie dat verzuimt, kan voor flinke bedragen aansprakelijk worden gesteld. En dat terwijl een eerste stap heel gemakkelijk gezet kan worden door een VPN te gebruiken.

Meer privacy, veiligheid en vrijheid

Een VPN biedt ondernemers meer privacy, veiligheid en vrijheid online. De privacy wordt beter beschermd doordat medewerkers minder gemakkelijk gevolgd kunnen worden als ze gebruikmaken van een VPN. De locatie kan bijvoorbeeld minder snel worden achterhaald en er kan minder gemakkelijk een profiel worden gemaakt van de gebruiker.

Doordat bij een VPN de data wordt versleuteld, genieten de medewerker en het bedrijf meer veiligheid online. Data kan wel worden onderschept, maar cybercriminelen hebben er niets aan. De data is nu namelijk niets meer dan een brei aan tekens, die bijna niet te ontsleutelen valt.

Vrijheid levert een VPN ook op: medewerkers die op zakenreis zijn in het buitenland, kunnen tegen censuur aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan China, waar zelfs de NOS als nieuwssite geblokkeerd is. Medewerkers kunnen er geen gebruikmaken van sociale media en platformen om vergaderingen mee te houden. Door een VPN te gebruiken en met een Nederlandse server te verbinden, worden deze beperkingen opgeheven. Het lijkt dan net alsof men gewoon vanuit Nederland verbindt.

Afwegingen maken bij de keuze voor een VPN

Wie op zoek gaat naar aanbieders van VPN’s, zal er vele verschillende tegenkomen. Iedere ondernemer zal zijn eigen afwegingen moeten maken. Wat is doorslaggevend? De prijs, het aantal servers, de spreiding van deze servers over de wereld, de bandbreedte of de communicatiesnelheid? In ieder geval is het belangrijk om het logging-beleid in de gaten te houden. Houd de provider gegevens bij over het bedrijf en de medewerkers die een VPN gebruiken? En moet deze de gegevens per se aan autoriteiten overdragen, als deze daar om vragen?

De prijs voor een VPN kan uiteenlopen van gratis tot op maat gemaakte offertes. Een gratis VPN bedrijfsmatig gebruiken is niet aan te raden. Ook niet voor een individuele medewerker. Gratis VPN’s verzamelen namelijk persoonsgegevens en handelen erin. En dan hebben we het nog niet gehad over de gratis aanbieders die data stelen of apparaten met schadelijke software infecteren. Het advies is om eens om de tafel te gaan met een VPN-aanbieder en de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwste over Ondernemerstips