Arnoud Kamerbeek over zijn loopbaan: van ingenieur naar ondernemer

5 minuten leestijd
Arnoud Kamerbeek over zijn loopbaan

Last Updated on: 4th november 2024, 07:36 am

Arnoud Kamerbeek staat tegenwoordig vooral bekend als CEO van Jungle AI en partner bij Glass Frog Ventures. Toch had hij aan het begin van zijn loopbaan niet de ambitie om ondernemer of durfinvesteerder te worden. Hij koos zelfs geen bedrijfskundige opleiding, maar een technische. “Op de middelbare school vond ik scheikunde en natuurkunde erg leuk”, vertelt hij. Hij twijfelde even over de opleiding medicijnen, maar concludeerde dat dit hem waarschijnlijk te eenzijdig zou worden. Dus viel de keuze op de opleiding chemische technologie aan de TU Delft.

Kamerbeek zag de opleiding chemische technologie als een breed pad, waarmee hij verschillende kanten op kon, zowel technisch als in het bedrijfsleven. Al snel ontdekte hij dat hij liever buiten het laboratorium werkte. “Ik was blij dat de studie in Delft zo gericht was op de praktische toepassing. Het gaf me een breder perspectief.”

Avontuur en verantwoordelijkheid in Oman

Zijn loopbaan begon bij Shell, waar hij zijn wens om internationaal te werken in vervulling zag gaan. Hij werd uitgezonden naar de olievelden in Oman. “Dat was een avontuurlijke tijd.”

Als construction supervisor leidde hij de bouw van essentiële infrastructuur voor de olieproductie. Ondanks de mooie ervaringen begon hij na een aantal jaren te twijfelen over zijn toekomst in de energiesector. “Na drie jaar werd het werk wat eentonig en vroeg ik me af of ik wel in de juiste industrie zat,” legt hij uit. Kamerbeek besloot zijn horizon te verbreden en volgde een MBA aan INSEAD. Hierdoor raakte hij geïnteresseerd in consultancy, wat ertoe leidde dat hij na zijn studie voor McKinsey ging werken.

Hoewel zijn oorspronkelijke plan was om slechts een paar jaar te blijven, werd het uiteindelijk zes jaar. “Het was een intense tijd, mijn vrouw en ik werkten allebei fulltime en we hadden drie jonge kinderen. Op een gegeven moment begon de balans tussen werk en privé te knellen.” De overstap naar Nuon volgde snel nadat hij had besloten bij McKinsey te stoppen. “Een dag na mijn aankondiging zat ik met de CEO van Nuon aan tafel, die mij vroeg om daar divisiedirecteur te worden.”

Zijn periode bij Nuon en Vattenfall, waar hij later een Europese rol vervulde, was voor Kamerbeek een belangrijke tijd. Hij leidde grote projecten en hielp bij de overname van Nuon door Vattenfall. Na zes jaar kreeg hij de kans CEO te worden bij Delta, een andere energiemaatschappij. Enkele jaren later, toen hij inmiddels vertrokken was bij Delta, nam hij de tijd om op zijn carrière te reflecteren.

Iets voor mezelf opbouwen

Tijdens een retraite in Botswana nam hij een drastisch besluit: hij werd ondernemer. “Ik wilde iets voor mezelf doen, iets van mezelf opbouwen,” vertelt Kamerbeek. Dit leidde tot de oprichting van Glass Frog Ventures, een investeringsfonds waarmee hij samen met partners investeert in start-ups.

Kamerbeek investeert vooral in bedrijven in de B2B tech en energy sector. “We focussen vooral op software, omdat dat aantrekkelijker is om een bedrijf mee op te bouwen dan hardware,” legt hij uit. Al sinds de opkomst van het eerste (dial-up) internet was Kamerbeek geïnteresseerd in technologie. Die fascinatie kan hij bij Glass Frog Ventures combineren met zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven. Hij is dan ook nauw betrokken bij de bedrijven waarin hij investeert. Hij zorgt er ook voor dat hij de mensen achter de start-ups goed leert kennen. “Het team is voor mij het belangrijkst. Een flinke dosis flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn denk ik essentieel om te kunnen groeien.”

Naast zijn werk bij Glass Frog Ventures is Kamerbeek CEO van Jungle AI, een bedrijf dat machine learning toepast op sensordata om industriële processen te optimaliseren. “Onze klanten kunnen met onze technologie zien wanneer hun machines abnormaal gedrag vertonen. Hierdoor kunnen ze problemen voorkomen voordat ze ontstaan,” legt hij uit. “De meeste van onze klanten bedrijven grootschalige wind- en zonneparken, waarvan de productiviteit drastisch wordt vergroot door toepassing van onze technologie.”

Kamerbeek is trots op de duurzame component in veel van zijn projecten. Bedrijven zoals Jungle AI dragen bij aan de energietransitie, iets wat voor hem belangrijk is. “Tijdens mijn tijd bij Delta heb ik me hard gemaakt voor de sluiting van de kolencentrale in Borssele. Dat duurzame gedachtegoed draag ik nog steeds met me mee.”

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Topondernemers