Alles dat je moet weten over zakelijke leaseauto’s

5 minuten leestijd

Veel bedrijven hebben een zakelijke leaseauto ter beschikking voor de werknemers. Vooral voor werknemers die vaak de weg op moeten is een zakelijke auto erg handig. Op die manier zijn de kosten makkelijker gedekt voor het bedrijf en vergt het minder administratie werk. Mobiliteit en flexibiliteit zijn belangrijk voor bedrijven van elke grootte, en het huren van een zakelijke auto helpt hierbij. Maar welke verschillende leaseoptie zijn eigenlijk beschikbaar voor ondernemers? En wat zijn de kosten, beperkingen en voorwaarden bij het leasen? 

Alle verschillende leaseopties

Als ondernemer kan je kiezen uit veel verschillende leaseopties. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende opties zijn operationele lease, financiële lease en shortlease. Bij de operationele lease betaal je een vast bedrag per maand voor de leaseauto. Je bent hierbij niet de eigenaar van de auto en je moet de auto weer inleveren na afloop van het contract. De kosten voor onderhoud, verzekeringen en belastingen zijn hierbij meestal inbegrepen. In tegenstelling tot operationele lease ben je bij de financiële lease de eigenaar van de auto. De leasemaatschappij waar je de auto vandaan hebt, heeft juridische eigendom rechten totdat alle termijnen afbetaalt zijn. Aan het einde van de afbetaling ben jij als ondernemer eigenaar van de zakelijke auto. Als je voor een kortere tijd op zoek bent naar een zakelijke leaseauto kan je het beste kiezen voor de shortlease. De keuze van de leaseoptie hangt natuurlijk af van de behoeften en financiële situatie van het bedrijf.

De kosten van een zakelijke leaseauto

De kosten kunnen erg variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type auto, de leasemaatschappij, looptijd van het leasecontract, de leaseoptie die je kiest en het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Deze kosten behoren tot de maandelijkse leasekosten en blijven ook hetzelfde gedurende het contract. Naast de vaste kosten heb je ook de variabele kosten zoals de brandstof en eventuele onderhoudskosten. Om kosten te besparen op de brandstof en het gemakkelijker te maken voor je administratie, kan je als ondernemer het beste kiezen voor een tankpas. Het tankbedrag komt op de factuur naar je administratie waardoor er geen bonnetjes meer nodig zijn. Je kan online de tankpas vergelijken om te zien welke het beste bij jouw bedrijf past.

Beperkingen van het huren van een zakelijke auto

Naast de voordelen van het huren van een zakelijke leaseauto zijn er ook enkele beperkingen waarmee je rekening moet houden. Er zit vaak een kilometerbeperking gebonden aan de auto. Dit betekent dat je een bepaalde hoeveelheid kilometers mag rijden per jaar zonder extra kosten. Dit hebben ze ingesteld om de waarde van de auto te behouden. Hoe minder kilometers je rijdt, des te hoger de waarde van de auto. Als je wel de limiet overschrijdt, kan de leasemaatschappij extra kosten in rekening brengen. Lees van tevoren goed je contract want er kunnen ook andere beperkingen van toepassing zijn zoals de verzekering van de auto.

Verzekeringen en onderhoud

Bij veel zakelijke leasecontracten zijn verzekeringen en onderhoud inbegrepen, maar het is belangrijk om de details van deze dekking te begrijpen. Controleer of de verzekering alle noodzakelijke aspecten dekt en of er sprake is van een eigen risico. Ook is het belangrijk om te weten welke onderhoudsdiensten zijn inbegrepen en of er aanvullende kosten zijn voor reparaties of bandenvervanging.

De voorwaarden van het huren

Elke leasemaatschappij heeft enkele voorwaarden staan op het leasecontract. Onder deze voorwaarden staat de looptijd van het contract, of het mogelijk is om het contract vroegtijdig te beëindigen, eventuele upgrades van de auto en andere belangrijke voorwaarden. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van alle voorwaarden voordat je je verbindt aan een leaseovereenkomst.

Kies de beste zakelijke leaseoptie voor jouw bedrijf

Het huren van een zakelijke auto biedt veel voordelen, maar het is ook belangrijk om alle aspecten goed te begrijpen en door te nemen. Door alle verschillende leaseopties te overwegen, de kosten en beperkingen te begrijpen, en de voorwaarden van het leasecontract zorgvuldig te onderzoeken, kun je de beste zakelijke leaseoptie kiezen die past bij de behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf. Vergeet niet om een tankpas te vergelijken om nog meer kosten te besparen en te profiteren van extra voordelen.

Nieuwste over Blog