4 Nederlandse meest duurzame ondernemingen op een rij

4 minuten leestijd

Last Updated on: 7th september 2022, 02:03 pm

Wil jij een duurzame ondernemingen starten? Kijk dan eens naar de 4 ondernemingen in dit artikel. Dit zijn 4 grote duurzame ondernemingen die jij misschien wel kent. 

We willen allemaal wel iets groener denken en stapje meer zetten voor een betere wereld. Maar we zien ook vaak dat wij als consumenten drie stappen meer zetten dan veel grote multinationals doen. Waar wij heel bewust zonnepanelen op ons huis plaatsen en misschien wel een warmtepomp nemen, stoten grote bedrijven dagelijks nog steeds tonnen aan CO2 uit. Maar gelukkig zijn er ook bedrijven die wel goed bezig zijn. Dit zijn ondernemers die zelfs geld verdienen door duurzaam bezig te zijn. 

Wat maakt een duurzame onderneming duurzaam?

Een duurzame onderneming krijgt niet zomaar dit label. Vaak doen ze er veel aan om te voldoen aan bijvoorbeeld bepaalde we- en regelgevingen. Maar ook door te letten op energieverbruik en wat voor voertuigen er op het wagenpark staan. Duurzaam ondernemen begint in de basis vooral bij de mindset, wat wil je precies bereiken met je bedrijf en wat is jouw overtuiging. Een duurzame mentaliteit zie je goed terug bij deze duurzame ondernemingen.

4 Nederlandse duurzame ondernemingen:

In Nederland zijn wij voorlopers op gebied van duurzaam ondernemen. Zo hebben kennen wij ondernemers die inmiddels wereldwijd bekend zijn. 

1.    Tony’s Chocolonely 

Teun van de Keuken introduceerde als presentator destijds nog in 2005 dit chocolade merk. Waar bijna alle chocolade in deze tijd nog afkomstig was vanuit slavernij beloofd Tony’s 100% slaafvrije chocolade. Inmiddels heeft ook het Heineken concern aandelen in Tony’s en worden er enkel in Nederland jaarlijks meer dan 20 miljoen repen verkocht. Ga je naar Zweden, België of de VS, ook dan kan je lekker genieten van Tony’s. Want ook daar vind je deze chocoladereep gewoon in de supermarkt. 

2.    De vegetarische Slager 

Je wil overstappen op minder vlees, maar je houdt toch ook wel van een burger op z’n tijd. De vegetarische Slager zorgt voor een complete mindf*ck met zijn vlees. Zo geven ze de term: ‘’nepvlees’’ een compleet nieuwe dimensie. Dit vlees is bijna niet meer van echt vlees te onderscheiden. De Vegetarische Slager is in de afgelopen gegroeid van een selectief aanbod naar een schap vol met producten. Dit niet alleen in Nederland maar in nog 15 andere landen verkrijgbaar.

3.    Dopper

Het kan zijn dat je het helemaal niet wist. Maar Dopper is een Nederlandse onderneming. Ze zijn begonnen met het maken van plastic flesjes om af te zijn van al die wegwerpflesjes. Na grote campagnes zien we nu dat bijna iedereen wel een dopper fles in huis heeft staat. Door slimme marketing en een goed verhaal zijn ze gegroeid naar zo’n 25 andere landen. En alsof het product nog niet goed genoeg is wordt er ook 5% van de winst gedoneerd aan geode doelen. 

4.    Pieter Pot 

Op ieder potje past een deksel. En wat nu als jij die pot en die deksel niet weg hoeft te gooien, maar gewoon weer kan bijvullen? Bij de Pieter pot supermarkt werken ze met glazen potten waarin je producten worden gevuld. Dit is dus een volledig Circulaire oplossing. Je betaalt een beetje statiegeld op een pot, maar je krijgt deze netjes terug wanneer jij hem weer inlevert. Dit is natuurlijk helemaal hoe wij een duurzame toekomst voor ons zien. 

Nieuwste over Blog