Last Updated on: 1st juli 2024, 10:59 am
E-commerce heeft een enorme vlucht genomen, waardoor er ook een sterke behoefte aan het beheer van productinformatie is gekomen. In 2019 was de PIM-markt slechts 10 miljard dollar waard. De verwachting is dat de wereldwijde PIM-markt naar zo’n 60 miljard dollar zal groeien in 2027. Dit zegt iets over de toegevoegde waarde van PIM-systemen. Ondernemers zijn bereid om grote bedragen neer te leggen als het beheer van data goed geregeld is.
Een PIM (Product Information Management) biedt uitkomst als centrale hub om informatie mee te beheren. Hiermee kun je al jouw data synchroniseren, in alle applicaties die je digitaal gebruikt. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld webshops. Wellicht herken je het wel dat je in een webshop zit en de verkeerde productinformatie leest of dat de titel van een product niet overeenkomt. Een PIM-systeem voorkomt dit.
Als ondernemer kan het namelijk een uitdaging zijn om je bedrijf op te schalen. Dit wordt vooral merkbaar als productinformatie incorrect, verouderd of verspreid opgeslagen wordt. Het wordt daarnaast ook steeds lastiger om zaken als itemnummers, catalogi, SKU's, beeldmateriaal, vertalingen en documentatie goed te beheren.
Lees dit artikel, ontdek of dit voor jouw business ook een interessante oplossing is en bekijk de voor- en nadelen van een PIM-systeem.
Wanneer is het zinvol om een PIM te implementeren?
PIM-systemen zijn bijzonder nuttig voor bedrijven die internationaal willen uitbreiden, meerdere talen en valuta's willen ondersteunen en wanneer je verkoopt via verschillende marktplaatsen, zoals die van Amazon of Bol.com. Iets dat voor steeds meer e-commerce bedrijven vanzelfsprekend is.
Bij het kiezen van een PIM-systeem is het belangrijk om rekening te houden met de volgende vragen: Integreert het met je huidige systemen? Is het schaalbaar en in staat om mee door te groeien? Ondersteunt het meerdere talen?
Hoewel er altijd risico's zijn verbonden aan de implementatie van een PIM-systeem, zijn deze goed te beperken door zorgvuldig onderzoek te doen naar de bedrijfsbehoeften en aanbieders die je overweegt. Een goed geïmplementeerd PIM-systeem kan een krachtig hulpmiddel zijn om de efficiëntie te verhogen, fouten te verminderen en op een duurzame manier te schalen.
Bekijk hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van PIM opgesomd.
Voordelen van PIM
Door het implementeren van een PIM-systeem kan jouw bedrijf profiteren van de volgende voordelen:
Minder handmatige data-invoer
Een PIM automatiseert het verzamelen en verspreiden van productinformatie, omdat dit automatisch verloopt, is dit minder foutgevoelig dan handmatige data-invoer.
Nauwkeurige informatie
PIM-systemen halen hun informatie vaak direct uit de databases van jouw leveranciers. Met een PIM-systeem kan je de informatie rechtstreeks uit de datapool halen. Zo weet je zeker dat je de juiste informatie hebt, omdat deze informatie is getoetst tegen de datastandaarden.
Centrale database
Met één centrale database wordt het beheer van productinformatie aanzienlijk eenvoudiger en efficiënter.
Schaalbaarheid
Met een PIM-systeem wordt het eenvoudiger om je bedrijf te laten groeien zonder dat dit leidt tot meer werk of fouten.
Omnichannel efficiëntie
Een goed geïmplementeerd PIM-systeem ondersteunt je omnichannel- en multichannel-inspanningen, waardoor je gemakkelijker kunt uitbreiden naar nieuwe verkoopkanalen.
Mogelijke nadelen van een PIM
Natuurlijk is geen enkele softwareoplossing perfect. Bij een PIM-systeem moet je rekening houden met mogelijke nadelen zoals:
- Vereiste aanpassingen voor specifieke soorten productinformatie.
- Een leercurve die tijdelijk leidt tot een langere implementatietijd.
- Integratieproblemen met bestaande infrastructuur.
- Hogere kosten en ontwikkelingseisen, waardoor de toegang voor kleinere bedrijven beperkt is.
- Bereidheid intern om met het systeem te gaan werken.
Ga naar de kennisbibliotheek van SRC over PIM om nog meer over PIM te leren en verder de diepte in te gaan. En kijk ook eens naar de Wikipedia-pagina’s over Product Data Management of Supply Chain Management. Dit zijn thema’s die veel raakvlakken hebben met PIM, waardoor je een beter begrip van de context krijgt en ook snapt welke voordelen er bij het opschalen van jouw business ontstaan met PIM-systemen