Welke verzekeringen zijn noodzakelijk voor Zelfstandig Ondernemers/Eenmanszaken?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 10th september 2018, 03:51 pm

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent heb je het grote voordeel van meer vrijheid. Begrijp ons niet verkeerd, je maakt mogelijk nog meer uren dan voor een baas, maar jij bent wel degene die de keuzes maakt. Zoveel vrijheid is lekker, maar brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Een van die verantwoordelijkheden is dat je jezelf en anderen zo goed mogelijk moet beschermen tegen de gevolgen van ongelukken of schade. Door te zorgen voor de juiste verzekeringen neem je in ieder geval de juiste voorzorgsmaatregelen. Met bijvoorbeeld je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen kun je al de juist afwegingen maken Welke verzekeringen zijn in het geval van een zelfstandig ondernemer noodzakelijk? Je leest het hieronder.

Zorgverzekering

Wanneer je niet meer voor een baas werkt zal je zelf moeten zorgen voor je zorgverzekering. Mocht het inderdaad zo zijn dat je uit loondienst komt, dan kun je jouw huidige zorgverzekering gewoon voortzetten. Maar het is aan te raden om online een zorgverzekering te vergelijken. Zo kun je de zorgverzekering 2019 alvast voor elkaar maken en wat vooral belangrijk is: geld besparen. Vergelijkingssites zijn handige tools om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past en welke het voordeligst is.

Verzekerd tegen schade

Iedereen loopt het risico een ongelukje te krijgen waarbij sprake is van schade. Ook zelfstandig ondernemers. Wanneer je bij klanten over de vloer komt kan het maar zo gebeuren dat je per ongeluk iets kapot maakt dat eigendom is van de klant. Hiervoor moet je een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) afsluiten. Het is dus niet zo dat een vergelijkbare particuliere verzekering voldoende is, wat nog wel eens wordt gedacht. Je hebt hier een speciale bedrijfsvariant voor nodig.

Een andere variant die nuttig kan zijn is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een nuttige verzekering voor bepaalde beroepsgroepen die een hoger risico lopen op materiële of vermogensschade. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die een fout maakt met alle financiële gevolgen van dien.

Je inventaris verzekeren

Het kan zijn dat je als ondernemer een inventaris hebt dat waardevol genoeg is om te verzekeren. Bijvoorbeeld gereedschap, werktuigen of computers. Vergeet niet dat je voor zaken als mobiele telefoons een aparte verzekering nodig hebt omdat je deze vaak mee neemt buiten je bedrijfspand. Hiervoor heb je een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering.

Inkomen verzekeren

Heel belangrijk punt voor zelfstandig ondernemers is dat zij niet automatisch verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Je gaat er niet vanuit, maar het kan zomaar zijn dat je door ziekte of andere redenen niet meer kunt werken. Als je niet over een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschikt heb je in dat geval geen inkomen meer. Zorg dus dat je altijd een dergelijke verzekering afsluit! Je kunt kiezen uit basis verzekeringen, maar er zijn ook zeer complete verzekeringen te krijgen. De basis varianten keren bijvoorbeeld alleen uit bij zeer ernstige ziekten zoals kanker, terwijl de uitgebreidere varianten ook uit keren bij een gebroken been waardoor je tijdelijk niet kunt werken. Die inschatting zal je dus zelf moeten maken.

Heb je aan al deze verzekeringen gedacht, dan heb je een goede basis gelegd voor een verantwoorde manier van ondernemen!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips