Last Updated on: 9th april 2019, 09:58 am
Een Frans restaurant, hippe lunchtent of een wijnbar? De hippe horecagelegenheden schieten als paddenstoelen uit de grond. Nu de economie weer aantrekt vullen mensen steeds vaker hun maag buiten de deur en het lijkt wel of de horecamarkt nooit verzadigd raakt. Toch is dit geen vrijbrief om zonder enig plan een restaurant, café of lunchroom te openen. Er zijn zeker elementen waar je rekening mee moet houden voordat je al je spaargeld investeert in jouw lang gekoesterde droom.
Sinds kort groeit de horecabranche weer en zien ondernemers weer potentie in de branche. Dit betekent dat er ruim 2000 ondernemers een bedrijf in de horeca zijn gestart in 2018. Aan de ene kant is dit een goed teken, want het geeft aan dat de branche weer gezond aan het worden is. Aan de andere kant stijgt de concurrentie voor jouw, toekomstige, horecaonderneming. Kortom, genoeg baat bij wat handige tips.
Wat zijn de trends?
Voordat je überhaupt geld aan gaat uitgeven, is het handig om eerst de trends binnen de branche te analyseren. Het is bijvoorbeeld bewezen dat jongeren veel vaker en meer geld uitgeven in koffietentjes dan ouderen. In dit geval is het natuurlijk zonde om je te focussen op ouderen als daar het geld niet zit. Zorg dus dat je de omgeving waarin je gaat ondernemen kent!
Investeren, investeren en nog is investeren
Voor elke onderneming geldt: je moet er eerst geld in stoppen voordat je er geld uithaalt. Bij een horecaonderneming is dat niet anders. Sterker nog, in de horecabranche is ondernemen zonder investeringen onmogelijk. Denk aan een pand, interieur, maar ook aan materialen voor in de keuken zoals een horeca koelkast of koksmessen. Verwacht je gelijk winst te maken en je investering terug te verdienen? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Heb geduld en vooral veel plezier in het ondernemen.
Spring er tussen uit!
Volgens KvK Bedrijvendynamiek is de horecabranche in 2018 met vier procent gegroeid in vergelijking met het jaar daarvoor. Veel zelfde soort bedrijven worden opgezet. Wanneer je in de horecabranche een onderneming start, kan je een hoop concurrentie verwachten. Zorg er dus voor dat je uniek bent. Verwerk in je ondernemersplan een unique selling point. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw broodjes een speciale draai hebben óf richt je lunchroom op een aparte manier in. Bedenk een concept of, nog beter verwoord, een beleving waar je jouw doelgroep mee kan verrassen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar geef het tijd, overleg met experts en vergeet niet: kill your darlings.
Regels zijn er om niet(!) te breken
Eerlijk is eerlijk, stiekem hebben we allemaal een opstandeling in ons die het liefste tegen de regels aanschopt. Toch brengt je dit als ondernemer vaker in problemen dan je liefhebt. Verdiep je dus in de wetgeving en regelgeving van het ondernemen in de horecabranche. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen, contracten, maar maak ook afspraken met je buren. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Breid je netwerk uit
Het is meer dan waarschijnlijk dat je er in het eerste jaar, wellicht jaren, alleen voor staat. Misschien heb je een financieel partner of een adviseur betrokken bij je onderneming, maar echt collega’s heb je niet. Sluit je daarom aan bij een branchevereniging of bij de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hier ontmoet je mede horecaondernemers die het vak en het ondernemerschap begrijpen. Zo kan je inspiratie op doen of gewoon even je ei kwijt.