Last Updated on: 16th juni 2022, 12:17 pm
In zowat alle technische sectoren maakt men gebruik van wisselspanning, maar is er gelijkspanning nodig. Vaak is het ook nodig om de bestaande gelijkspanning om te zetten in de vereiste gelijkspanning: iets hoger of lager dus. Hoe pak je die problemen aan en wat heb je daarvoor nodig? Gelukkig bestaan daar heel wat oplossingen voor.
Van wisselspanning naar gelijkspanning
Om wisselspanning om te zetten naar gelijkspanning, heb je een AC/DC power supply nodig. Heeft niet te maken met rockbands in korte broek, wel alles met de nodige spanning. De power supply bestaat uit twee kanten. De meest voorkomende gelijkspanningen aan de secundaire zijde zijn 5V, 12V, 24V, 30V, 36V, 48V en 72V. Aan de primaire zijde kan je dan zowel een mono- als een driefasige voeding aansluiten.
De voeding is eigenlijk het hart van de machine en is dus ongelofelijk belangrijk. Kies daarom de juiste AC/DC power supply. Die levert dan heel precies de spanning en stroom die nodig is voor de PLC’s, sensoren of motoren. Een beetje zoals je hart zuurstof levert aan je lichaam.
Belangrijk, en dus laat je je maar beter bijstaan door professionals die weten waar ze over praten. Zij bezorgen je de power supply die perfect past bij de nodige voorzieningen.
Gelijkspanning omzetten
Soms is er al gelijkspanning, maar niet de juiste. Op dat moment is het nodig een DC/DC converter te installeren. Die zetten de bestaande gelijkspanning om in hogere of lagere, naargelang wat nodig is. Soms is de spanning aan de in- en uitgang gelijk, maar is er een galvanische scheiding nodig. Ook dit doet een DC/DC converter probleemloos. Tenslotte worden deze converters ook ingezet om een variërende spanning aan de ingang om te zetten naar een stabiele spanning, zoals bij een batterij.
In elke sector vind je deze convertors, ze bestaan dan ook in alle vormen en formaten. De laagste vermogens worden het vaakst gebruikt op PCB’s. Deze zijn eenvoudig te monteren. Hogere vermogens converters vragen een ander soort montage: schroefmontage, DIN-rail of 19’’ rack. Anders zou bij het PCB de druk op de pinnen te groot worden.
Ben je thuis in elektriciteit en elektronica, dan kan je de installatie vaak zelf uitvoeren. Zo niet, dan raden we sterk aan je grondig te informeren en de keuze en installatie aan een echte vakman over te laten. Bespaar hier ook nooit op: ga steeds voor de beste kwaliteit om ongelukken te voorkomen.