Ondernemers worden steeds duurzamer: hoe zit dit in de bouw?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 14th juli 2022, 05:42 am

Rondrijden in een elektrische auto, duurzaam inkopen doen en een kantoorpand met talloze zonnepanelen op het dak. Ondernemers worden steeds duurzamer. En dat is maar goed ook, want de aardbol heeft deze aandacht nodig. Maar, hoe zit dat in de bouw? Welke duurzame veranderingen we daar allemaal zien, lees je hieronder.

Natuurinclusief bouwen

Een manier hoe ondernemers duurzamer kunnen bouwen, is natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen zorgt ervoor dat de biodiversiteit kan worden behouden. Want op de plekken waar nu huizen worden gebouwd, was het voorheen misschien wel een broedplaats van vogels en vleermuizen. Om te voorkomen dat deze dieren bedreigd worden en het moeilijk krijgen om te overleven, worden bijvoorbeeld broedplaatsen geplaatst in de gevels of een vleermuistillen geplaatst in de wijk. Naast het plaatsen van broedplaatsen kan er ook worden gedacht aan het realiseren van groene gevels, daken en tuinen. Alles om de biodiversiteit te behouden én de opwarming van de aarde tegen te gaan. Want hoe koel zal het zijn als iedereen een groene tuin heeft? Meer over natuurinclusief bouwen lees je op Unitura.nl.

Circulair bouwen

Een andere manier van duurzaam bouwen is circulair bouwen. Hierbij worden zo veel mogelijk grondstoffen hergebruikt en liever geen eindige bronnen. Denk maar aan gewonnen olie, waar al een groot deel van is verbruikt. Bovendien is het winnen van grondstoffen ontzettend slecht voor het milieu. En hier steekt circulair bouwen een stokje voor, door dus grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Moeten er toch eindige bronnen aan te pas komen? Dan moet er zo efficiënt mogelijk mee worden omgegaan.

Duurzame materialen gebruiken

Het gebruik van natuurlijke materialen past wel in het straatje van circulair bouwen. Denk maar aan bamboe, natuursteen, wol, kurk, hennep en duurzaam hout met een keurmerk. Een aantal van deze kunnen zelfs gekweekt worden. Bovendien zijn gerecyclede materialen ook duurzaam. Denk maar aan metaal dat opnieuw wordt gebruikt, net als aluminium, staal en ijzer. Ook stenen, tegels en andere betonproducten kunnen gereycled worden.

Energieneutraal bouwen

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om bijna energieneutraal te bouwen, dit wordt afgekort ook wel aangeduid als BENG. Dit geldt voor zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw. Zo moet de bouw zich aan een aantal eisen houden, zoals het aantal energie dat mag worden gebruikt voor verwarmen en koelen. Ook moet een gebouw voor de helft gebruikmaken van hernieuwbare energie waaronder zonnepanelen en windenergie vallen. Daarnaast moet er ook rekening gehouden met het primair fossiel energiegebruik. 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog