Last Updated on: 30th september 2022, 02:04 pm
Het is raar om na de zomervakantie te zeggen dat je uitkijkt naar het WK Voetbal. Dit toernooi, waar de beste landen van de wereld elke vier jaar strijden om de gouden trofee en de roem, plus de titel Wereldkampioen, vindt normaal gesproken in de zomer plaats.
Dat is ook een mooi moment: de competities, op landelijk maar ook internationaal niveau, zijn dan voorbij. Dit jaar is dat anders: nu begint het WK eind november en weten we een week voor kerst wie de wereldkampioen is. Dat komt omdat het WK dit jaar in Qatar gespeeld wordt. Weet Oranje in het oliestaatje hoge ogen te gooien? We blikken vooruit!
De ups en downs van Oranje
Het Nederlands elftal heeft de afgelopen jaren geen rol van betekenis gespeeld op het internationale podium. In 1998 stond Oranje nog tegen Brazilië in de halve finale, 4 jaar later was het elftal niet eens gekwalificeerd.
Dat maakt het in 2010 dan wel weer goed met een finaleplek, waar Spanje te sterk was, en in 2014 behaalden de mannen de halve finale maar moest het in Argentinië de sterkere partij erkennen.
In 2018 was Oranje in Rusland wederom niet van de partij en in 2020, tijdens de coronapandemie, strandden de mannen onder leiding van Frank de Boer in de achtste finales.
Nadat het team in 2016 voor het eerst in 30 jaar ook nog eens het EK mistte, was wel duidelijk dat er sinds 2014 iets niet lekker zit in het team. De plaats op de wereldranglijst (in 2011 nog eerste, in 2014 op plek 4) kelderde met als dieptepunt een 22e plek in 2016.
Inmiddels krabbelt Oranje langzaam op op de ranglijst en staan ze vandaag de dag 8e, maar eigenlijk is dit nog steeds Nederland onwaardig.
Maakt Oranje kans op het WK?
Een rondje langs de WK bookmakers laat zien dat zij niet geloven in een winst van Oranje. Het Nederlands Elftal moet het ook hier met een plek rond de 8e plaats doen. Wie er volgens de bookmakers wel gaat winnen? Brazilië, met daarachter Frankrijk of misschien Argentinië of Engeland.
Dat Brazilië favoriet is, is niet zo gek. Het elftal staat op de eerste plek van de FIFA wereldranglijst, en heeft België van die plek verstoten. Waarom de Rode Duivels niet in de top 3 of 5 favorieten bij de bookmakers staan, en zelfs minder favoriet zijn dan Nederland?
Dat komt wellicht omdat ze, als ze doorgaan na de groepsfase, waarschijnlijk Duitsland of Spanje treffen. Die krijgen allebei hogere odds dan de Belgen, en België doet het nu eenmaal nooit echt goed op een eindtoernooi.
Al moet Nederland de verwachtingen ook nog maar waarmaken. Oranje won in de Nations League van Polen en daarna ook nipt van België, waar België eigenlijk de betere partij was. Toch kan dat, Oranje speelde tenslotte tegen de nummer 2 ter wereld, wel iets betekenen voor het gevoel van het Nederlands elftal.
Toch is het allemaal niet heel stabiel en lijken de mannen onder leiding van Louis van Gaal nog zoekende naar de vorm. Terwijl Van Gaal wat te bewijzen heeft: onder zijn leiding mistte Nederland het WK in 2002 mis, al was hij ook bondscoach in 2014 toen het wel goed ging. Van Gaal kent ook zijn ups en downs dus, net als het elftal.
Of dat de beste combinatie is? Dat weten we je ergens in november, maar hopelijk pas op 18 december te vertellen. Hoe mooi zou het zijn als we onszelf vier jaar lang Wereldkampioen kunnen noemen?