Last Updated on: 20th april 2023, 08:11 am
Niets zo vervelend dan een klant dat niet wil betalen. Je hebt meermaals een herinnering de deur uitgestuurd, maar je factuur wordt maar niet betaald. Misschien denk je erover na om als ondernemer een incassobureau in te schakelen? Maar kun je dat zomaar doen? En waar moet je opletten als je als ondernemer een incassobureau inschakelt? Wij vertellen het jou in deze blog!
Laten we even bij het begin beginnen, want wat is een incassobureau nu eigenlijk? Een incassobureau is een speciaal bedrijf dat erin is gespecialiseerd om schulden bij derden te innen. Denk bijvoorbeeld aan consumenten die weigeren te betalen, maar ook bedrijven die bepaalde facturen niet betalen. Je kunt een incassobureau inschakelen wanneer het bedrijf dat niet wil betalen meermaals niet heeft gereageerd op herinneringen of bijvoorbeeld aanmaningen.
Waarom kies je voor een incassobureau?
Het inschakelen van een incassobureau doe je vaak niet als eerst wanneer iemand niet direct een factuur heeft betaald. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand een factuur over het hoofd heeft gezien of dacht dat ‘ie al was betaald. Zeker wanneer je als ondernemer veelvoudig contact hebt gehad met een klant raden we je altijd aan om ook even te bellen. Misschien heeft de klant nog een vraag over de factuur of is het onbewust nog niet betaald. Er kunnen redenen zijn waarom de klant niet heeft betaald. Ga daarom altijd eerst het gesprek aan voordat je direct een incassobureau naar iemand of een bedrijf toestuurt.
Het is uiteraard een heel ander verhaal als een klant of bedrijf van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Als iemand meermaals niet reageert op je e-mailtjes en belletjes. Dan lijkt het erop dat er iets anders aan de hand. Als je meerdere herinneringen hebt gestuurd en aanmaningen en je krijgt alsmaar geen gehoor? Dan is het tijd voor een incassobureau.
Je kan als ondernemer gemakkelijk een incassobureau inschakelen. Zij kunnen jou helpen om het proces eerlijk te laten verlopen en op basis van wettelijke richtlijnen. In de meeste gevallen is een gerechtelijke brief vanuit het incassobureau naar de klant dat niet wilt betalen genoeg om. Hij of zij schikt dan zo erg dat er vaak snel wordt betaald.
Wat als er niet wordt betaald?
Als de klant of het bedrijf maar niet wil betalen, dan kan het incassobureau bemiddelen met een deurwaarder. Een deurwaarder kan dan jouw openstaande rekening innen bij de desbetreffende klant of bedrijf. Vaak houdt dit in dat er dan beslaglegging wordt gedaan op spullen, de (zakelijke) bankrekening of het salaris. Je kan er dan ook voor kiezen om het bij de rechter neer te leggen. De rechter bepaalt dan of en hoe de openstaande rekening betaald moet worden.
Meer hierover weten? Bekijk dan even deze pagina!
No-cure-no-pay
Houd er daarnaast rekening mee dat de meeste incassobureaus werken op basis van no-cure-no-pay. Dit houdt in dat jij pas hoeft te betalen als het incassobureau succes behaald. Dus dat jouw factuur wordt betaald. Jij kan deze extra kosten weer verhalen op de klant of het bedrijf dat weigert te betalen. Kies dus niet te snel voor een incassobureau of een deurwaarden. Maar duurt het te lang voordat een factuur wordt betaald? Dan raden we het je zeker aan om te doen!