Als je als bedrijf wil groeien, dan is Nederland vaak klein. En dan komt er dus vaak een moment dat je internationaal gaat kijken. Alleen, zaken doen met internationale klanten of partners werkt wel iets anders dan in Nederland. Zelfs dichtbij, zoals in België of Duitsland, hebben ze al andere gebruiken. Om dus succesvol internationaal zaken te kunnen doen, is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste do’s en don’ts hebben wij voor je op een rijtje gezet.
De taal
Met Nederlands kom je niet zo heel ver en Nederlanders zijn over het algemeen best goed in Engels. Maar vergis je niet: in internationaal zakendoen kom je ook niet altijd heel ver met Engels. Misschien nog wel in een gesprek, maar veel klanten en partners zien toch graag bepaalde zaken in hun eigen taal. Denk dan aan contracten, overeenkomsten en dat soort zaken. Een do is dus: laat dingen vertalen in de gewenste taal. Een don’t is daarbij dat je dat vooral niet zelf moet doen als daar je kracht niet ligt, niets staat zo knullig als een slecht vertaalde tekst. Dus, heb je een Franstalige gesprekspartner, schakel dan een Frans vertaalbureau in zodat je zeker weet dat de teksten kloppen!
Pas je algemene voorwaarden aan
Je algemene voorwaarden zijn over het algemeen deels jouw eigen voorwaarden voor het zakendoen, maar ook deels gebaseerd op regelgeving zoals de wettelijke betalingstermijn. Deze kunnen in andere landen anders zijn, dus wil je in het buitenland zaken gaan doen, is het goed om je algemene voorwaarden eens kritisch onder de loep te nemen en daar waar nodig aan te passen. En als je dan toch bezig bent, laat ze dan ook vertalen in de talen van degenen met wie je zaken wilt doen. Je algemene voorwaarden vertalen laat je ook weer het beste doen door een specialist, zodat er geen rare dingen in komen te staan.
Te laat komen is nooit een goede zet in zakendoen. Zorg dus ook bij internationaal zakendoen dat je altijd op tijd bent, het liefst natuurlijk iets te vroeg!
Ken de cultuurverschillen
Naast taal kan cultuur een flinke barrière zijn in internationaal zakendoen. Wij Nederlanders staan bekend als direct (op het botte af). Dat wordt op heel veel plekken niet gewaardeerd. Daar is zakendoen veel meer een kwestie van gunnen bijvoorbeeld, wat voorafgegaan wordt door vele gesprekken maar ook diners en meer. Kijken we dichtbij in België, dan is het daar nog steeds gebruikelijk om zaken te doen bij de lunch. En Belgen durven, vooral op de man af, vaak geen nee te zeggen. Ze zeggen dus eigenlijk altijd ja tegen een deal, om vervolgens achteraf terug te krabbelen.
Je hoeft natuurlijk nooit over je eigen grenzen te gaan, maar het is goed om te weten dat in veel landen een deal niet in één vergadering beklonken wordt. Maak dan ook gebruik van een netwerk ter plekke, dat maakt de bereidheid al groter om met je om de tafel te gaan zitten. En voor een succesvolle deal zal je je dan toch een beetje moeten schikken naar je gesprekspartner, dus geef hem of haar vooral de ruimte en tijd om aan jou te wennen en ga niet direct op je doel af. Internationaal zakendoen is vooral een kwestie van geduld hebben!