/

Hoe je startup financieren?

5 minuten leestijd

Heb je een goed idee en wil je jouw droom eindelijk omzetten in een eigen onderneming? Veel starters beschikken zelf niet over genoeg middelen en moeten op zoek naar financiering. Maar welke mogelijkheden zijn er om je startup te financieren? 

  1. Een persoonlijke lening 

Om een persoonlijk project zoals een eigen zaak te starten kan je een persoonlijke lening aangaan. Het voordeel is dat je het geld kan lenen zonder dat je aan de bank moet aangeven waarvoor je het zal gebruiken. Daarnaast kan je een persoonlijke lening ook snel en eenvoudig aanvragen, waarna je na enkele dagen al het geld zal ontvangen en snel aan je project kan beginnen. Start hier met je leningaanvraag. 

 

Het grootste nadeel is dat de bank bij het aanvragen van dit krediet jouw financiële situatie beoordeelt en niet die van je onderneming. Dat betekent ook dat jij verantwoordelijk bent om de lening volledig en correct terug te betalen, en dat je ook aansprakelijk bent als je dat niet doet. Mocht er eventueel iets verkeerd lopen met je startup dan moet jij persoonlijk nog de schuld aflossen.

  1. Een zakelijke lening 

Wie een groter startkapitaal nodig heeft om zijn startup te beginnen, zal misschien verder springen met een zakelijke lening. Met een goed business- en financieel plan zal je de kredietgever dan moeten overtuigen van jouw idee. Als ze jou geld lenen, willen ze er immers zeker van zijn dat je het krediet ook zal terugbetalen. De kredietgever zal daarom altijd een garantie vragen, bijvoorbeeld de goederen of geld van het bedrijf of je persoonlijk vermogen. Hoewel lenen bij de bank de meest voorkomende financieringsvorm bij ondernemingen is, is het niet altijd gemakkelijk voor startups omdat ze (financieel) nog niets of niet veel bereikt hebben. 

  1. Je spaargeld

Als je voldoende geld op je spaarboekje hebt staan, kan je jouw eigen zaak ook daarmee financieren. Het is een goede optie als je liever geen lening wilt aanvragen en dus geen schulden wilt maken. Het is wel belangrijk dat je zelf nog genoeg spaargeld overhoudt als financiële buffer voor in de toekomst of voor eventuele onverwachte gebeurtenissen. 

  1. Lenen bij familie of vrienden

Je kan ook bij je familie, vrienden of kennissen aankloppen om jou geld te lenen voor je startup. Je kan hen bijvoorbeeld medeaandeelhouder maken als ze zorgen voor kapitaalinbreng. Let er wel op dat zij een minderheidsaandeel hebben zodat jij het voor het zeggen houdt. Een andere manier is dat ze je echt een bedrag lenen, al dan niet met rente. Zorg er voor dat je hen kan terugbetalen, als je problemen en ruzies wilt vermijden. De overheid moedigt zo’n leningen zelfs aan onder de vorm van de Winwinlening, waarvoor je belastingvermindering kan krijgen. 

  1. Crowdfunding

Startende ondernemers of zij die het moeilijk hebben om terug te vallen op de traditionele financieringskanalen kunnen ook alternatieve financieringsoplossingen aanspreken. Met crowdfunding bijvoorbeeld kunnen ze voor hun project online geld inzamelen bij het brede publiek. Op die manier moet je als starter geen banken, maar particulieren overtuigen om geld te investeren in je onderneming. 

  1. Subsidies en steunmaatregelen

De overheid helpt startende ondernemers met verschillende subsidies en steunmaatregelen. Zeker startende ondernemingen in bepaalde sectoren zoals opleiding, advies, kennis en internationaal wil de overheid stimuleren. Er zijn ook steden en gemeenten die subsidies voor startups aanbieden.

  1. Publieke investeringsfondsen

Er bestaan ook publieke investeringsfondsen die economische activiteiten stimuleren. Vaak bestaan er verschillende fondsen voor andere regio’s of landen. Vaak steunen ze je in de vorm van een lening of kapitaalinvestering. Let er opnieuw mee op dat je op deze manier genoeg zeggenschap in eigen handen houdt. 

  1. Business angels of venture capital firms

Business angles of venture capital firms zijn investeerders die durven investeren in jonge ondernemers of ondernemingen. Een business angel is een particulier die zijn eigen kapitaal gaat investeren in de startup. Meestal zijn ze zelf voormalige ondernemers en geven ze naast financiering ook vaak advies vanuit hun eigen ervaringen. Vaak investeren ze ook in ruil voor aandelen, waardoor ze ook iets te zeggen krijgen. 

 

Venture capital forms zijn bedrijven die investeren in jonge bedrijven. Ze doen dat niet met hun eigen kapitaal, maar met geld dat ze zelf hebben opgehaald bij investeerders.

 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog