Last Updated on: 15th maart 2022, 02:47 pm
Als ondernemer kun je veel zorgen hebben over de facturen die de klanten aan jou moeten betalen. Wanneer worden de facturen betaald en hoe zorg je ervoor dat klanten op tijd betalen? Misschien ben je op dit moment wel veel tijd kwijt aan het factureren en het opvolgen van de openstaande facturen, en verlies je tijd om andere belangrijke zaken voor jouw bedrijf te regelen. Met factoring zijn deze problemen verleden tijd. Maar wat is factoring en wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is factoring?
Voor factoring schakel je de hulp in van een factoring bedrijf. Wanneer je werkzaamheden zijn afgerond stuur je een factuur naar het factoringbedrijf. Vervolgens regelt het factoringbedrijf de rest. Daaropvolgend krijg je het geld netjes op jouw zakelijke rekening gestort en het factoring bedrijf neemt de betalingstermijn en het debiteurenbeheer over. Je hoeft je dus niet meer bezig te houden met de betalingen en de betalingsregelingen wanneer een klant zijn rekening niet betaald. De tijd die je overhoudt kun je investeren in andere zaken die belangrijk voor jouw bedrijf zijn. Dit is zeker handig wanneer je onderneming aan het groeien is.
Meer tijd en stabiele cashflow
Meer tijd overhouden voor andere belangrijke zaken om jouw bedrijf te laten groeien is slechts één voordeel wanneer je een factoring bedrijf voor het debiteurenbeheer inschakelt. Een ander groot pluspunt is een stabiele cashflow. Facturen worden doorgaans binnen 30, 60 of 90 werkdagen voldaan en er kan een behoorlijk gat in je financiën ontstaan. Omdat je voor een factoring bedrijf hebt gekozen ontvang je direct het geld op jouw zakelijke rekening. Factoring voor MKB is daarom enorm interessant, omdat bedrijven soms niet de financiële middelen hebben om investeringen te doen wanneer de openstaande facturen nog niet zijn voldaan.
Makkelijker en sneller dan een lening
Bedrijven kiezen er soms voor om een lening af te sluiten bij een bank. Om in ieder geval de investeringen die nodig zijn te kunnen doen. Maar een lening afsluiten neemt veel tijd in beslag en een bank toetst eerst of jouw bedrijf kredietwaardig is. Bij factoring wordt niet jouw bedrijf op kredietwaardigheid gecontroleerd, maar ze controleren of jouw klanten de facturen wel kunnen voldoen. Alleen als de klant niet kredietwaardig is, wordt er niet gefinancierd. Bij elke andere uitkomst ontvang jij gewoon de betaling van de facturen die je hebt verstuurd. Zo heb je altijd geld om de investeringen die nodig zijn te doen of om andere onkosten te betalen.
Een paar nadelen
Factoring heeft een aantal nadelen, want het factoringbedrijf moet natuurlijk ook geld verdienen. Daarom betaal je een fee over de facturen die je door hen in behandeling laat nemen. In de regel is dit een percentage van het factuurbedrag. Een ander klein nadeel van factoring is, dat uw klanten met een factoringbedrijf te maken krijgen. Voor sommige ondernemers kan dit afschrikken en vinden dit geen prettig idee.