Sta jij weleens stil bij de waterkwaliteit van je bedrijf? De kans is groot dat je er nog nooit zo over hebt nagedacht. Logisch, want het is geen sexy onderwerp en ook niet iets wat tot je corebusiness behoort. Maar toch is waterkwaliteit heel belangrijk. Al was het alleen al omdat het in de wet staat en je boetes kunt krijgen als het niet in orde is. Hoe zit dat precies?
De regels als je een eigen leidingwaterinstallatie hebt
Je hebt het mooi voor elkaar: je hebt een eigen bedrijfspand, je hebt goede sanitaire voorzieningen en het bedrijf groeit als kool. Allemaal hartstikke mooi, maar als eigenaar van een bedrijfspand heb je waarschijnlijk ook een eigen leidingwaterinstallatie. En daar gelden allerlei eisen voor. Zeker als je ook te maken hebt met drinkwater. Zo gelden er bijvoorbeeld regels rondom legionellabeheersing. Een voorbeeld daarvan is het hebben van een legionellabeheersplan.
Daarnaast moet de leidinginstallatie zelf ook aan allerlei vereisten voldoen. Zo moet het ontwerp kloppen, evenals de aanleg en het beheer ervan. Grote kans dat je daar zelf te weinig kaas van hebt gegeten, dus is het verstandig om het uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
Werken met de NEN 1006
Om te bekijken of je aan de voorwaarden voldoet, kan je een NEN 1006-inspectie verwachten. Dan komt een inspecteur langs om te bekijken wat je zoal kan en moet verbeteren. Vaak zijn er problemen met de installatie zonder dat je daar weet van hebt. Wil je zeker weten dat het goed zit en aansprakelijkheid of boetes voorkomen, dan kun je ook vrijwillig een NEN 1006-inspectie laten doen.
Je krijgt dan een lijst met aanbevelingen, zodat je eventueel de situatie kunt verbeteren. Een onderdeel van de inspectie is bijvoorbeeld een risicoanalyse. Aan de hand daarvan wordt een beheersplan opgesteld, zodat je de kans op legionella zo klein mogelijk maakt. Zo weet je zeker dat het water in jouw bedrijf veilig is.
De NEN 1006 is verplicht
Werken met de NEN 1006 is verplicht voor alle eigenaren van drinkwaterinstallaties. Een van de dingen die regelmatig moet gebeuren, is waterbehandeling. Dit is het proces om de kwaliteit van het water te verbeteren. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat het veilig is om te drinken. Daarnaast ben je ook steeds bezig om de kwaliteit op peil te houden.
Dat doe je bijvoorbeeld door bronnen van waterverontreiniging te identificeren, goede afvalwaterbeheergewoonten in je bedrijf aan te brengen en door op de hoogte te zijn van de wet. Je zult ook regelmatig de leidingen moeten doorspoelen, en daarover moeten rapporteren. Kortom: een hoop werk, dat je beter kunt overlaten aan een specialist. Dan weet je zeker dat het goed zit en kan jij gewoon verder met ondernemen.