Gezondheid op de werkvloer word steeds belangrijker. Daarom kan een WELL-certificering een belangrijk puntje zijn bij het aantrekken en behouden van talent en het verhogen van de productiviteit. Het behalen van een WELL-certificaat voor je bedrijfspand betekent namelijk niet alleen dat je een aantrekkelijk en modern gebouw hebt, maar ook dat je investeert in de gezondheid en het welzijn van iedereen die er werkt. Lees hier hoe je een WELL-certificaat voor je bedrijf kan krijgen.
Waar staat het WELL-certificaat eigenlijk voor?
WELL-certificering richt zich op tien kernconcepten: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, geest en gemeenschap . Deze elementen worden strategisch nagekeken om een omgeving te maken die positieve gezondheids- en welzijnsuitkomsten bevordert. Hieronder worden ze stuk voor stuk onder de loep genomen, voor een duidelijker beeld van wat ze inhouden:
Lucht: We beginnen zo bij de eis voor een goede luchtkwaliteit. WELL-certificering stelt normen die de aanwezigheid van schadelijke verontreinigende stoffen minimaliseren en de ventilatie optimaliseren.
Water: Ook het garanderen van toegang tot schoon drinkwater is een kernonderdeel van WELL-certificering. Dit aspect omvat niet alleen de beschikbaarheid maar ook de kwaliteit van het water dat binnen het gebouw wordt aangeboden. Vaak wordt hier al aan gedacht tijdens of voorafgaand aan de projectinrichting van een nieuw bedrijfspand.
Voeding: Daarnaast is het bevorderen van een gezonde voeding een ander belangrijk doel van WELL-certificering. Dit omvat het aanmoedigen van de beschikbaarheid van gezondere voedingsopties en het ondersteunen van eetruimtes die gezonde keuzes makkelijker maken.
Licht: Ook optimale lichtomstandigheden en comfort zijn erg grote onderdelen binnen de certificering. Fatsoenlijk licht is namelijk erg belangrijk voor de productiviteit en tevredenheid op de werkvloer. WELL-certificering eist dus, dat lichtontwerp bijdraagt aan visueel, circadiaans en psychologisch comfort. De betekenis van circadiaans is een ritme/cyclus van 24 uur.
Beweging: De bevordering van beweging en fysieke activiteit op de werkplek zijn ook van belang bij dit certificaat. Dit kan worden bereikt door het ontwerp van de ruimtes dusdanig aan te passen dat medewerkers worden aangemoedigd om meer te bewegen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van trappen op strategische plekken en het beschikbaar stellen van sta-bureaus. Of bijvoorbeeld het verzorgen van ruimtes voor recreatieve activiteiten.
Thermisch comfort: Dit betekent dat de temperatuur en de vochtigheid in het gebouw optimaal beheerd moeten worden om een comfortabele werkomgeving te verzorgen. Dit heeft een directe invloed op de productiviteit en het welzijn van de werknemers. Het gaat hierbij niet alleen om het technische beheer van HVAC-systemen. Het gaat ook om het ontwerp van het gebouw dat natuurlijke luchtstromen moet bevorderen.
Geluid: Geluidsbeheer is een ander belangrijk deel van de WELL-certificering. Overmatig geluid kan leiden tot stress en afname van de productiviteit. WELL-certificering richt zich op het minimaliseren van geluidsoverlast door akoestische aanpassingen in het ontwerp van de werkruimtes. Dit omvat onder andere de keuze van bouwmaterialen, de indeling van de ruimtes en de implementatie van geluidsabsorberende panelen.
Materialen: Materialen moeten duurzaam, veilig en gezond zijn voor zowel de gebruikers van het gebouw als het milieu. Dit omvat het vermijden van schadelijke chemicaliën en stoffen in bouw- en afwerkingsmaterialen. Het omvat ook het kiezen voor materialen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat.
Geest: Dit concept richt zich op de mentale gezondheid en het emotionele welzijn van werknemers. WELL-certificering moedigt praktijken aan die stress verminderen en mentale rust bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsruimtes, programma's voor mentaal welzijn, en de integratie van natuurlijke elementen zoals planten en water.
Gemeenschap: De creatie van een sterke en ondersteunende gemeenschap binnen de organisatie is ook belangrijk. Met name het ontwerp van ruimtes die interactie en sociale betrokkenheid tussen werknemers stimuleren. Dit kan door het maken van gemeenschappelijke ruimtes die uitnodigen tot samenwerking. En het kan door het organiseren van activiteiten die de banden tussen collega's versterken.
De verschillende niveaus
Het kan vrij lastig zijn om meteen aan al deze aspecten te voldoen. Daarom kent WELL-certificering verschillende niveaus van 'Bronze' tot 'Platinum'. Dat is afhankelijk van hoeveel WELL-concepten en -criteria behaald en geïmplementeerd worden binnen het gebouw. Als je een “Platinum certificate” wil behalen, kan het handig zijn om professionals zoals https://www.ditt.nl/ in te schakelen. Zij zorgen er voor dat al deze belangrijke bovenstaande factoren niet alleen worden behaald, maar ook zijn geoptimaliseerd.
Voorbereiden op het WELL-certificeringsproces
Voor een succesvol certificeringsproces is een goed georganiseerd en multidisciplinair team nodig. Dit team kan bestaan uit professionals zoals architecten, binnenhuisarchitecten, bouwingenieurs en HR-managers. Die moeten vervolgens samenwerken om alle aspecten van de WELL-standaarden te integreren en te voldoen. Een voorbereidende beoordeling van het bestaande gebouw of het nieuwe ontwerp is ook handig bij het vast stellen welke aanpassingen nodig zullen. Dit omvat een gedetailleerde evaluatie van de huidige stand van zaken op gebieden zoals luchtkwaliteit, waterkwaliteit en lichtcondities en eerder benoemde onderdelen.
Het implementatieproces voor WELL-certificering
Het aanpassen van ontwerpen om te voldoen aan WELL-standaarden vergt een duidelijke en strenge planning en uitvoering. Duurzame materialen en slimme bouwtechnieken zijn hierbij toch nogal belangrijk. Het integreren van WELL-principes vanaf het begin van het ontwerpproces kan ervoor zorgen dat het soepeltjes gaat en het vermijdt kostbare aanpassingen later in het proces. Ook zijn technologische onderdelen een onderdeel in het naleven van de WELL-normen.
Innovatieve systemen
Innovatieve systemen voor luchtzuivering, geavanceerde waterfiltersystemen en intelligente verlichtingsoplossingen zijn nodig om de vereiste standaarden te behalen. Ook zorgt het betrekken van milieu- en gezondheidsexperts tijdens het gehele proces voor een deskundige begeleiding. En het helpt om potentiële uitdagingen efficiënt aan te pakken. Het is dus niet niks om voor zo’n certificering te gaan.
Het certificeringsproces
Een gedetailleerd verslag van alle implementaties en aanpassingen die in het gebouw zijn gemaakt moet worden samengesteld. Ook moet dat verslag worden ingediend bij het International WELL Building Institute. Dit verslag is onmisbaar voor het beoordelingsproces. Nadat je deze documenten inlevert, volgt er een controlemoment. Dat controlemoment voert een onafhankelijke partij uit. Zij inspecteren het hele gebouw om te kijken of alle punten voldoen aan de certificeringsvereisten. Mocht je het certificaat daarna krijgen, vereist dit wel voortdurende aandacht en verbetering aan het gebouw. Er zijn regelmatige herbeoordelingen en updates. Die zijn nodig om aan de veranderende vereisten te blijven voldoen.
Nu weet je hoe je een WELL-certificaat voor je bedrijf kan halen. Je weet waar naar gekeken wordt en wat er nodig is. Ook weet je hoe je zo’n aanvraag indient en hoe het in zijn werking gaat na het indienen. Ga je er voor om dit certificaat te behalen? Dan wensen wij je veel succes!