Gamification als marketingstrategie: Zo pas je het toe binnen jouw bedrijf

5 minuten leestijd
Gamification als marketingstrategie

Last Updated on: 10th december 2024, 12:36 pm

Spelelementen inzetten om te motiveren en betrokkenheid te creëren, dat is gamification in het kort. Steeds meer bedrijven zien het nut van dit concept in en passen het toe in de praktijk. Zowel werknemers als klanten worden op deze manier betrokken bij een proces of campagne, wat bijdraagt aan de motivatie van beide partijen. Laten we kijken naar de verschillende methodes binnen gamification en hoe je het kunt integreren in jouw marketingstrategie.

Wat maakt gamification zo effectief?

Gamification speelt in op de menselijke behoefte om te winnen en beloningen te ontvangen. Punten, ranglijsten, uitdagingen en andere spelelementen worden ingezet om de motivatie en betrokkenheid van klanten en werknemers naar een hoger niveau te tillen.

Zeker ook voor klant-werving en behoud is dit concept breed inzetbaar. Binnen loyaliteitsprogramma’s is gamification een echte aanwinst. Denk bijvoorbeeld aan online dice games of kansspellen. Een interactief concept, zoals een virtuele dobbelsteen waar klanten punten mee kunnen winnen, brengt een speels effect naar de interactie tussen bedrijf en klant. Doordat de klant zelf betrokken is in het proces zullen ze sneller deelnemen en vaker terugkeren.

Gamification als marketingstrategie

Zoals eerder benoemd is gamification een effectieve manier om klanten te betrekken in jouw product of service. Klanten krijgen namelijk de mogelijkheid om op een interactieve manier deel te nemen aan acties en loyaliteitsprogramma’s. Loyaliteitsprogramma’s blijken sowieso een groot aandeel te hebben in de betrokkenheid van klanten, grote merken als Nike en Duolingo maken hier doeltreffend gebruik van. Hieronder volgen een aantal ideeën hoe je gamification kan integreren in je marketingstrategie.

Digitale spelelementen

  • Draai-het-rad: Niet voor niets een klassieker, draai-het-rad is een spelelement waarbij klanten op een interactieve manier beloningen kunnen winnen. Bied dit spel bijvoorbeeld exclusief aan aan leden of nieuwsbrief-abonnees.
  • Quizzen: Een quiz op je website zorgt ervoor dat klanten en prospects langere interactie hebben met jouw merk. Denk bijvoorbeeld aan een quiz als ‘Welk product past bij mij?’, de bezoeker ontvangt vervolgens een persoonlijke analyse en directe link naar een product of service.
  • Zoek-en-vind spellen: Een ander interactief virtueel spelelement is het verstoppen van een bepaald ‘item’ op de website of in de app. Verstop bijvoorbeeld een virtuele gouden chocoladereep op een bedrijfspagina en bied een gepaste beloning.

Gamification integreren

  • Social media: Social media is in veel gevallen niet meer weg te denken uit een effectieve marketingstrategie. Veel bedrijven maken gebruiken van zaken als influencer marketing en online samenwerkingen. Via sociale kanalen als Instagram en TikTok lanceer je gemakkelijk interactieve games en competities. Klanten kunnen dit vervolgens makkelijk delen binnen hun kring.
  • Seizoensgebonden evenementen: Feestdagen als kerst en pasen zijn de ultieme momenten om gamification in te zetten. Voeg bijvoorbeeld een leuke actie toe aan een lopend loyaliteitsprogramma of denk aan een virtuele adventskalender.

Gamification als motivatie voor werknemers

Gamification is tevens een adequaat toepasbaar concept op de werkvloer. Intern kun je namelijk denken aan doelen als verbeterde samenwerking en communicatie. In meerdere sectoren wordt gamification al toegepast, het bekendste voorbeeld is misschien wel het onderwijs. Hieronder volgen een aantal ideeën voor het intern toepassen van gamification.

  • Team-building: Een spelactiviteit met de elementen samenwerken en competitie doen het vaak goed. Werknemers lossen samen een probleem op en werken op deze manier aan communicatie en probleemoplossend denken. Een gepaste beloning kan bijvoorbeeld een team-uitje of extra borrel zijn.
  • Kennis: Spelelementen kunnen worden toegevoegd aan trainingen en cursussen. Kennis wordt op een speelse, licht competatieve manier opgedaan.
  • Beloning: Voor veel mensen werkt erkenning motiverend, mede daarom kunnen beloningen erg effectief zijn op de werkvloer. Door bijvoorbeeld te werken met een puntensysteem of een beloning uit de delen na een grote prestatie ervaart de werknemer een stukje waardering.

Zoals je leest is gamification breed inzetbaar, zowel bij het werven van klanten als op de werkvloer. Spelelementen dragen bij aan meer betrokkenheid van klanten en aan een betere vertrouwensband met het merk. Intern kan gamification een hulpmiddel zijn voor gemotiveerde werknemers en optimale samenwerking. Gamification draagt bij aan een interactieve ervaring tussen bedrijf, werknemer en klant.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog