Wat zijn cryptoleningen? Hoe werken ze en wat zijn de voordelen?

4 minuten leestijd
cryptovaluta investeren of niet

Leningen zijn een van de oudste en betrouwbaarste manieren om rijkdom te vergaren. Of je nu wat extra geld nodig hebt om te kunnen investeren in een eigen zaak of huis, leningen zijn altijd de manier geweest voor veel investeerders om hun rendement te maximaliseren op de lange termijn.

 

Wat zijn cryptoleningen?

Wanneer je fiatvaluta, bijvoorbeeld euro’s of dollars wilt lenen, ga je ofwel naar een bank of een bedrijf dat leningen aanbiedt, of je vraagt iemand in intieme kring om hulp. In al deze gevallen moet er een bepaald soort vertrouwen zijn tussen de twee partijen. Ofwel is dit vertrouwen gebaseerd op een hechte persoonlijke band ofwel uit het ondertekenen van een contract. Dit vormt voor veel mensen een probleem omdat er vaak een centrale partij moet zijn die dit ondersteunt, bijvoorbeeld een bank of een notaris.

 

Cryptomunten en blockchaintechnologie bieden ook de mogelijkheid om geld te lenen of uit te lenen. Cryptoleningen bestaan ondertussen al een paar jaar, maar toch kennen veel crypto investeerders het concept niet. Veel investeerders beperken alleen tot het verkopen en kopen van Bitcoin. Toch biedt blockchain technologie veel meer mogelijkheden dan enkel handelen in cryptomunten. In dit artikel bespreken we wat cryptoleningen zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn ten op zichte van traditionele leningen bij een bank.

 

Hoe werkt een cryptolening?

Er zijn heel wat bekroonde handelsplatformen zoals Crypto.com, Blockfi en Celcius die deze mogelijkheid aanbieden. Deze platformen bieden spaarrekeningen aan waar je je cryptomunten in kan bewaren. De munten worden dan uitgeleend tegen interesten met een veel hoger rendement dan het rendement op een traditionele spaarrekening. Wanneer je je crypto uitleent worden ze niet voor een lange periode vastgehouden dus ze bieden ook meer flexibiliteit dan traditioneel geld uitlenen.

 

Cryptoleningen gebruiken een bepaalde cryptomunt als onderpand voor het lenen van fiatgeld. Uiteraard wordt het onderpand vastgehouden tot de lening is terugbetaald. Meestal heb je de mogelijkheid om te kiezen in welk munt je je geleende geld wilt ontvangen. De meeste platformen bieden dollars, euro’s en stablecoins zoals USDT of USDC aan.

 

Wat zijn de voordelen van cryptoleningen?

Het is moeilijk te zeggen of cryptoleningen nu beter of slechter zijn dan traditionele leningen, maar het is ook moeilijk te ontkennen dat cryptoleningen enkele unieke voordelen hebben.

 

Lage rentevoeten

De rentetarieven van cryptoleningen zijn over het algemeen lager dan die van traditionele banken, omdat ze door hun hoge onderpandeisen een stuk veiliger zijn voor de kredietverstrekker. Ze zijn echter nog steeds hoger dan de tarieven van de meeste hypotheken of autoleningen dus het is niet interessant om cryptoleningen te gebruiken voor grote aankopen.

 

Snelle Financiering

De meeste cryptoleningen worden goedgekeurd op de dag dat je het verzoek hebt ingediend waardoor cryptoleningen een geweldige optie zijn als je snel geld nodig hebt.

 

Decentraal (DeFi)

Cryptoleningen kunnen ook gedecentraliseerd gebeuren. Decentrale financiering (DeFi) heeft mogelijkheden geopend voor mensen om te profiteren van volledig vertrouwensloze leningen zonder enige tussenkomst van tussenpersonen. DeFi leenplatformen gebruiken computercode in plaats van mensen om leningen te beheren en slimme contracten maken het gemakkelijk om uitbetalingen van leningen te automatiseren.

Nieuwste over Topondernemers