Wat kun je als ondernemer leren van blackjack?

4 minuten leestijd

Allan Rufus, de auteur van “The Master’s Sacred Knowledge” schreef ooit dat het leven als een schaakspel is. Om verder te komen, moet je de juiste zetten doen. Welke zetten zijn de juiste? Dat hangt af van het inzicht dat je verwerft in elke levensles. Omdat elk spel een educatief element heeft, kun je deze wijze les ook op andere spelen extrapoleren. Neem bijvoorbeeld blackjack. 

Streef niet blindelings en overhaast winst na 

Stel je voor dat je aan een blackjack tafel zit. Eerst gaat het goed, maar dan begin je te verliezen. Hoeveel geld je ook inzet, keer op keer rijft de dealer het naar zich toe. Op zo een moment kom je in de verleiding om continu je inzet te verhogen zodat je alles in één keer terugwint of er zelfs een mooi bedrag aan overhoudt. Af en toe lukt dat … maar meestal verlies je opnieuw en zit je nog dieper in de problemen. 

Net zoals een verstandige ondernemer, houdt een slimme blackjack speler het hoofd koel. Hij houdt zich aan kleine gokjes en werkt zich zo weer langzaam uit de rode cijfers. 

Risico’s nemen mag 

In blackjack kun je soms een double down riskeren. Direct na het delen, verdubbel je je inzet in ruil voor één extra kaart. Met een 11 in je handen is de kans op winnen reëel, maar ook als je “maar” een 10 of 9 hebt. Vooral beginnende blackjack spelers maken de fout om dan terughoudend te zijn. 

Zowel in het kaartspel als in het bedrijfsleven, moet je de gelegenheid grijpen wanneer ze zich voordoet. Meer genuanceerd is het bij een double down belangrijk te zien welke kaarten de deler heeft om je winstkans correcter in te schatten. Een berekend risico heeft de beste kans op slagen. 

Laat het succes niet naar je hoofd stijgen 

In blackjack laten minder ervaren spelers zich gemakkelijk verleiden om zwaar te gokken als ze denken dat ze aan de winnende hand zijn. Jammer genoeg bestaat er niet zoiets als een “hot hand”. Dat onderzochten Nigel Harvey en Juemin Xu aan het University College te London. Hieruit kun je als ondernemer de les trekken dat je je niet mag laten leiden door je emoties. 

Een gelijkmatig humeur 

Blackjack speel je in de eerste plaats voor je plezier en niet om eventjes snel rijk te worden. Als slimme startende blackjack speler informeer je jezelf voordat je een account opent. Je leest een aantal online casino reviews zodat je zeker weet dat je bij een betrouwbare aanbieder speelt. Je test ook eerst je kennis van de regels door een aantal gratis spelletjes te spelen. 

Hetzelfde geldt voor starters. Je begint geen zaak omdat je in een mum van tijd miljonair wilt worden. Integendeel, meestal gaat het erom dat je een passie en een visie hebt, en dat je bereid bent tijd en energie te investeren om daar een succes van te maken. 

Loopt het fout, dan heeft het geen zin om iets of iemand anders de schuld geven. Lijkt je doel plots verder weg dan voorheen, dan blijf je niet bij de pakken zitten, maar je leert uit je ervaring en gaat weer verder. 

Nieuwste over Ondernemerstips