Wat is de betrouwbaarste manier om te betalen online?

4 minuten leestijd

Nu we steeds vaker horen over online oplichting, staan we ook vaker stil bij wat we zelf kunnen doen om dit te voorkomen. We letten op of een website wel betrouwbaar is en betalen niet zomaar een betaalverzoek bijvoorbeeld. Maar als we dat gedaan hebben en we willen iets online betalen, wat is dan eigenlijk de betrouwbaarste manier om dat te doen?

Creditcard – veilig of toch niet helemaal?

Veel mensen denken dat betalen met de creditcard de ultieme betrouwbare manier is. Want uitgaven met je creditcard zijn toch verzekerd? Dat is deels waar. Er geldt vaak inderdaad een aankoopverzekering van 180 dagen, maar daar zitten wel allerlei voorwaarden aan. Dus hier gaan mensen er vaak onterecht vanuit dat het wel goed zit, terwijl als ze schade willen gaan claimen blijkt dat ze op veel minder recht hebben dan gedacht.

Bovendien schuilt er nog een risico in betalen met een creditcard. Is de website namelijk toch niet zo betrouwbaar als je denkt, dan kan het zijn dat je creditcardgegevens gestolen worden en gebruikt worden om andere betalingen te doen. Wanneer je met de creditcard betaalt, is het dus goed om extra goed te checken of alles wel veilig en betrouwbaar is.

iDEAL – vertrouwde manier van betalen

In Nederland worden de meeste online betalingen met iDEAL gedaan. En dat is niet zo gek, want het is veilig, snel en betrouwbaar. De ontvanger ziet direct dat jij betaald hebt. Je voldoet de betaling buiten de website om, via de omgeving van je eigen bank, wat dus extra veilig is. Bovendien kan een bedrijf niet zomaar iDEAL aanbieden als betaalmiddel, hiervoor moet je je aanmelden en gegevens delen. Je kunt je voorstellen dat criminelen die moeite niet gaan doen.

Let wel op dat je daadwerkelijk naar jouw online bankomgeving geleid wordt. Ben extra alert bij betaalverzoeken, omdat deze wel gebruikt worden als middel om mensen op te lichten. Dus ook al is iDeal betrouwbaar, blijf altijd scherp dat het allemaal klopt!

Wanneer je wel eens online een gokje waagt, zul je zien dat in online casino’s betalen met iDEAL nog niet overal kan. Dat komt door de wetgeving in Nederland. Daar gaat binnenkort wel verandering in komen, nu online gokken gelegaliseerd wordt.

PayPal – veilig internationaal betalen

Op internationale websites is het niet gebruikelijk om te betalen met iDEAL, omdat dit een typisch Nederlands betaalmiddel is. Wanneer je dan niet kan of wil betalen met een creditcard, of dit niet vertrouwt, dan is PayPal een goed en betrouwbaar alternatief.

Het voordeel van PayPal is dat je geen bankgegevens deelt met de verkoper. Je hoeft enkel je mailadres op te geven en je wordt, net als bij iDEAL naar je eigen PayPal omgeving geleid. Daar staan jouw bankgegevens, en die zijn daar veilig. Je kunt PayPal koppelen aan je bankrekening, of zelfs meerdere, maar ook aan een creditcard.

Bij PayPal heb je ook aankoopbescherming. Dat betekent dat wanneer je niets ontvangt, niet ontvangt wat je verwacht had of wanneer het binnen 180 kapot gaat bijvoorbeeld, je je geld terug kunt krijgen als je er met de verkoper niet uitkomt. En dat is wel een prettig gevoel natuurlijk!

Nieuwste over Blog