Slimme besparingstips voor ondernemers

4 minuten leestijd

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld in eigen zak houden. Maar onder bepaalde kosten kom je nou eenmaal niet uit. Toch is er een hoop wat je kunt doen om je uitgaven laag te houden en dus je winst hoog. Een paar slimme besparingstips op een rij!

Ruil diensten

Heb je een nieuwe website nodig, kun je hulp gebruiken bij het doen van je administratie, of wil je zeker weten dat je privacyverklaring juridisch helemaal klopt? Maar zie je dat zelf niet zitten en heb je even geen geld om iemand in te huren? Kijk eens of je van dienst kunt ruilen. Zo kun je een hoop besparen. En zolang het echt om een vriendendienst gaat, doe je niets illegaals. Er is dan wettelijk gezien geen sprake van belastingontduiking.

Gebruik gratis software

Hoe je het ook wendt of keert, als je digitaal werkt heb je software nodig. En die pakketten kunnen behoorlijk wat geld kosten. Maar er zijn ook een hoop gratis alternatieven te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld InDesign gebruiken om iets simpels, zoals een logo een social media post of een visitekaartje te ontwerpen. Maar je kunt ook gebruik maken van de gratis templates op Canva.com. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld fotobewerkingsprogramma’s (Picasa is gratis) en opslagruimte (Google Drive en Dropbox zijn gratis).

Houd je kantoorkosten laag

Wanneer je een kantoor hebt, zijn er een heleboel kosten waar je niet omheen kunt. Je bent geld kwijt aan het huren van een kantoorruimte, je hebt kosten aan gas water en licht en je moet kantoorartikelen zoals papier, notitieblokken en cartridges kopen. Hoewel dit sowieso geld zal kosten, kun je de kosten natuurlijk wel zo laag mogelijk houden. Bijvoorbeeld door een voordelig energiecontract te kiezen, groot in te kopen, of producten te hergebruiken. Meer tips om te besparen op je kantoorkosten vind je in een eerder artikel dat we schreven.

Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe

Je hoeft je uitgaven overigens niet perse zo laag mogelijk te houden. Wanneer je minimaal 2.301 euro aan investeringen doet, kun je namelijk in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Tot een bedrag van 57.321 euro kun je dan 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. En dat is gunstig, want daardoor moet je weer minder belasting betalen. Voor hogere investeringsbedragen – tot 318.449 euro – gelden er weer andere aftrekregelingen.

Doe aan slimme boekhouding

In het kader van boekhouden, kun je nog meer slimme trucjes toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld rekening houden met de datum waarop je je facturen verstuurt. Kijk aan het einde van het kwartaal even hoeveel ruimte je hebt om BTW af te dragen. Als je op 31 maart nog een factuur verstuurd, zul je daar in april al BTW over moeten betalen. Maar als je hem nog één dagje bewaard, dan kun je het doorschuiven naar het volgende kwartaal. Ook kun je als startende ondernemer gebruik maken van de ‘willekeurige afschrijving’. Als je in het eerste jaar nog niet veel winst maakt over je onderneming, kan het zijn dat je afschrijving van bepaalde investeringen beter een jaar later kunt doorvoeren. En dat mag.

Nieuwste over Ondernemerstips