De meesten die er ooit aan beginnen willen nooit meer anders: ondernemen. Toch is ondernemen niet voor iedereen weggelegd. Want als ondernemer heb je niet altijd zekerheid en soms moet je het aandurven om een gok te nemen. En zoals het gaat met gokken: dan staat de uitkomst niet vast. Het kan een groot succes worden, of juist floppen. Zelfs de meest succesvolle ondernemers zijn niet altijd in alles wat ze doen succesvol. Vandaag gaan we het hebben over risico’s nemen en hoe dat uit kan pakken.
Van ‘Ik vertrek’ naar de Meilandjes
De familie Meiland is inmiddels een begrip. De gilletjes van vader Martien Meiland – ‘Wat gooooeeed’ – worden te pas en te onpas nagedaan en zijn ‘wijnen wijnen wijnen’ is het mantra van menig vriendinnengroep geworden. De Meilandjes werden bekend door hun deelname aan het tv-programma ‘Ik vertrek’, waarin ze gevolgd werden in hun avontuur om in Frankrijk een B&B te beginnen. Een flinke gok, maar die heeft voor hen goed uitgepakt. Inmiddels is Chateau Meiland verkocht en is de familie terug in Nederland, maar wordt hun dagelijks leven nog steeds gefilmd en gevolgd.
Meedoen aan een tv-programma als ‘Ik vertrek’ kan je dus succes opleveren, er zijn meer voorbeelden zoals de familie Pos. Naar het buitenland vertrekken een te grote gok voor je? Je kunt ook een echt gokje wagen en wellicht win je daar dan een mooie prijs mee.
Bas Smit
Al zou je willen, ook om Bas Smit kun je tegenwoordig niet meer heen. Alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Of het nu zijn eigen ondernemingen zijn, of zijn acties voor het goede doel. Hij was ooit ‘de man van’ (Nicolette van Dam), maar heeft inmiddels 864.000 volgers alleen al op Instagram. Waar hij zijn geld mee verdient? Met bedrijven als Junea (vending machines voor op het werk), talentenbureau GameChangers en de aanleg van padelbanen in Nederland en daarbuiten met The Padellers.
Bas Smit durft dus een gokje te wagen en ziet flink wat kansen op de markt. Zijn eigen webshop lijkt een hobby maar alles wat hij daar lanceert, van een ‘Kopkaars’ of t-shirts met zijn hoofd erop tot sneakersokjes en zonnebrillen, alles is steevast in no time uitverkocht. Wat hem bijzonder sympathiek maakt is dat hij zich, samen met Nicolette, inzet voor goede doelen. Het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie heeft een plekje in zijn hart en daar hebben ze al veel voor kunnen regelen.
De flops
Dat bekendheid en met je gezicht op tv komen geen garantie voor succes hoeft te zijn, dat bewijzen velen anderen. Roy Donders werd bekend om zijn harde krullen en had een kledingwinkeltje in een keet in de wijk waar hij opgroeide. Nadat hij op tv kwam, lanceerde hij een huispakkenlijn en verhuisde zijn winkel naar een enorm pand in hartje Tilburg. Toen de nieuwigheid eraf was, stortte zijn imperium in elkaar.
Olcay Gulsen maakt het merk Supertrash groot, maakte vervolgens enkele minder slimme zakelijke beslissingen, verliet het zinkende schip en zei zich te gaan richten op haar tv-carrière. Supertrash ging failliet, spullen van het merk liggen nu in de uitverkoop bij de Kruidvat en Olcay zorgt voor vriend Ruud de Wild en is af en toe op tv te zien. Zij leed persoonlijk weinig van het debacle, haar schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.
Ook oudere voorbeelden als die van Dirk Scheringa (DSB bank) en Nina Brink (WorldOnline) laten zien dat sommige gokjes bij ondernemen heel verkeerd uit kunnen pakken. Het kan twee kanten op, maar het lijkt er wel op dat als je een unieke persoonlijkheid bent, risico’s durft te nemen door in te springen op een trend die wel houdbaar is, en men je leuk vindt, je een heel eind kunt komen. De gunfactor mag zeker niet uitgevlakt worden bij ondernemen.