Niet te groot, niet te klein: het beste formaat voor relatiecadeaus

5 minuten leestijd

Als ondernemer vind je relaties vast en zeker belangrijk. Zij nemen bij je af, ze vertellen goede verhalen over jou verder, kortom: ze kunnen een hoop voor je betekenen. Soms boor je nieuwe aan, soms moet je bestaande onderhouden. Dat kun je onder meer met relatiegeschenken doen. Die heb je vast en zeker al wel eens ingezet. Bedrukt met je logo of niet. Om je relatie aan te boren of te behouden moet je wel het juiste geven. Stel: je wilt een mok bedrukken als geschenk. Is dat voldoende voor die relatie? Of kun je beter wat groter uitpakken en een paraplu bedrukken?

 

Klein is niet altijd fijn

Een te klein geschenk komt karig over, zorgt niet voor waardering bij de ontvanger en kan zelfs je reputatie schaden. Maar iets te groots kan net zo slecht uitpakken. Maar groot is toch altijd goed? Niets is minder waar. Hoe zorg je nu voor het juiste geschenk? Dan is ‘niet te groot, niet te klein’ een van de belangrijkste zaken. Vaak hoor je: “hoe groter, hoe beter”. Maar dat is echt niet zo als het om relatiegeschenken gaat. En als je weet waarom, is dat nog best logisch ook. Het heeft in principe 2 redenen. Een te groot, te duur cadeau geeft allereerst een ongemakkelijk gevoel bij de ontvanger. Hij wil iets voor je terugdoen (dat kan een aankoop zijn, een samenwerking of ook een geschenk), maar kan hier niet aan tippen.

 

Hoe groter hoe beter?

Een andere reden waarom je niet met iets te groots moet aankomen, is omdat het kan overkomen als een poging tot omkoping. Wil je met materiële zaken iemand zover krijgen? Natuurlijk kan dat zo zijn, zeker in de zakelijke wereld. Maar een overdreven relatiegeschenk is wel héél overduidelijk. Natuurlijk, je doel moet helder zijn en moet uit het geschenk blijken, maar omkopen wordt niet positief ontvangen. Kijk naar de situatie. Waarvoor geef je het relatiegeschenk? Wil je aandacht genereren, laten zien dat je er bent? Wil je iemand bedanken voor een samenwerking? In dat laatste geval mag het wel wat groter zijn, zeker bij een langdurige samenwerking. Bijvoorbeeld een barbecue set, een fles wijn of iets voor in huis.

 

Net zo groot als de waarde van de relatie

Bij kleine geschenken, met name gebruikt om aandacht te trekken en de naamsbekendheid te vergroten, valt vooral te denken aan giveaways. Sleutelhangertjes, keycords, pennen… Je wilt hiermee onthouden worden. Die zet je in op een beurs of bijvoorbeeld bij een promotiestandje in de stad. Deze geschenken zijn vaak ook voor mensen die je (nog) niet kent. En dat is ook een belangrijke zaak om op te letten bij het bepalen van je relatiegeschenk. Hoe goed ken je iemand? Ga zelf maar na: vind je het niet een beetje gek om een dure wijn of iets anders lux te ontvangen van iemand die je amper kent? Gebruik de volgende vuistregel en je vindt sowieso het juiste relatiegeschenk: het geschenk moet een afspiegeling zijn van de waarde die je aan de relatie hecht.

 

Echt persoonlijk

En dan nog… de bedrukking! Wil je het echt persoonlijk aanpakken, dan zet je je logo of een boodschap op het geschenk. Op die manier word je bovendien beter onthouden en verspreidt je naam zich. Je kunt welk relatiegeschenk dan ook bedrukken met logo of tekst. Een persoonlijke of pakkende boodschap kan een hoop goeds doen. Iets pakkends brengt het gesprek op gang en wordt onthouden. Een logo kan overigens ook net zoveel doen, maar meer onbewust. Onbewust onthoudt men jou doordat hij het logo herhaaldelijk ziet. Is het een mooi product, dan wekt dat ook positieve associaties met je merk op. Laat het product voor je werken!

 

 

Nieuwste over Ondernemerstips