Je abonnementen en vaste lasten op orde brengen in 2021? 5 Tips

4 minuten leestijd

Een nieuw jaar betekent meestal ook goede voornemens. En één van die voornemens kan dan wel eens zijn om orde in je administratie te brengen en te kijken of je op bepaalde zaken kunt besparen. Dat begint met het op orde brengen van je abonnementen en vaste lasten. Hoe je dat anno 2021 het beste doet? Deze5 tips helpen je op weg!

5. Overstappen van energieleverancier

Besparen op je vaste lasten kan eenvoudig door over te stappen van energieleverancier. Niet dat je huidige per definitie zo duur is, maar vooral omdat een nieuwe aanbieder vaak leuke acties heeft voor nieuwe klanten. Elk jaar even ‘shoppen’ voor de mooiste aanbieding levert dus vrijwel altijd voordeel op. En als je dan toch bezig bent: zo houd je ook een beetje bij of je verbruik, en dus de kosten die daarbij horen, niet te hoog wordt. Wil je overstappen vanaf Eneco bijvoorbeeld, dan kun je Eneco opzeggen met een voorbeeldbrief. Vergeet je alleen niet aan te melden bij de nieuwe leverancier!

4. Overstappen voor telefonie, internet en televisie

Wat voor energieleveranciers geldt, geldt vaak ook voor providers van (mobiele) telefonie, internet en televisie. Als je niets doet, betaal je vaak teveel. Het loont ook hier dus de moeite om eens te kijken of een andere provider niet een beter aanbod heeft, waarbij ze vaak ook acties hebben voor nieuwe klanten. En zie je overstappen niet zitten omdat het veel gedoe is? Bel dan eens met je eigen provider en vraag wat zij kunnen doen als je je contract verlengt. Veel providers hebben bovendien extra kortingen wanneer je zowel vast als mobiel bij ze afneemt. En dit is meteen een mooi moment om te kijken of je niet betaalt voor dingen die je toch niet gebruikt, zoals megasnel internet, onbeperkt mobiel internet of allerlei televisiepakketten.

3. Neem je verzekeringen onder de loep

Veel mensen zijn oververzekerd, of dubbel verzekerd. Dat komt omdat de pakketten steeds uitgebreider worden en dus overlap kennen met andere verzekeringen. Vooral als je niet alles bij één verzekeraar hebt lopen, kan dat gemakkelijk gebeuren. Neem dus eens je verzekeringen onder de loep en kijk of je niet dubbel verzekerd bent voor bepaalde zaken. En als je dan toch bezig bent, wees dan ook kritisch of je alle (aanvullende) verzekeringen wel nodig hebt.

2. Check je abonnementen en lidmaatschappen

Het sluipt erin: een abonnement hier, een lidmaatschap daar en voor je het weet betaal je jaarlijks tientallen euro’s voor dingen waar je niets mee doet. Loop dus jaarlijks eens door je bankafschrift en kijk waar er allemaal automatisch geld naartoe gaat en wat je daar nog mee doet. Betaal je bijvoorbeeld voor 3 kranten om online alle artikelen te kunnen lezen, dan is het de vraag of dit echt noodzakelijk is. En heb je al die loten van loterijen nodig? Ga je echt zo vaak naar de sportschool of kun je ook met een voordeliger abonnement uit de voeten? Heb je al die streamingsdiensten echt allemaal tegelijk nodig?

1. Sluit leningen en hypotheken over

De rente staat historisch laag, wat betekent dat geld lenen op dit moment heel voordelig is. Heb je leningen of een hypotheek die je alweer enkele jaren geleden, of eerder, hebt afgesloten, dan kun je wellicht flink besparen op de maandelijkse kosten hiervoor. En bedenk: vragen kan altijd! Ook het bundelen van meerdere leningen kan gunstig zijn. Dan heb je ook meteen meer overzicht!

Nieuwste over Topondernemers