Is een tandartsverzekering nu wel handig of is het geldverspilling?

4 minuten leestijd

Veel mensen zien er tegenop om naar de tandarts te gaan, en sommigen zijn er zelfs bang voor. Maar hoe je het ook went of keert, een tandarts moet je wel regelmatig bezoeken om je gebit niet te verliezen. En helaas soms zelfs een gaatje vullen of moet er tandsteen verwijderd worden. Deze kosten worden vaak niet gedekt in het basispakket en dan zou een aanvullende tandartsverzekering dus erg van pas komen. Maar: heb je een aanvullende tandartsverzekering écht nodig? Of is het verspild geld? We bespreken de voor- en nadelen in dit artikel.

Kinderen

Kinderen onder de 18 jaar hebben gelukt, want voor hen worden de meeste tandartskosten niet in rekening gebracht en worden deze gedekt in het basispakket. Ben je boven de 18, dan kun je beter wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. In sommige gevallen worden de kosten voor volwassenen wél gedekt vanuit het basispakket. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende situaties.

Dit wordt wel gedekt vanuit het basispakket

– Zeer ernstige problemen aan tanden of kaken die bijzondere tandheelkundige zorg vereist.

– Wanneer er sprake is van een ernstige ontwikkeling- of groeistoornis.

– Wanneer volwassenen een uitneembaar kunstgebit nodig hebben.

– De kosten die gemaakt worden bij de kaakchirurg.

Voor deze bovengenoemde zaken betaal je slechts het eigen risico van je zorgverzekeraar. De grootte van dit bedrag is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw verzekering, en hoe hoog jouw maandelijkse premie is. Ben je nog student, verdiep je dan eens in de goedkoopste studenten zorgverzekering. Dit kan je erg veel kosten besparen.

Heb je een aanvullende tandartsverzekering écht nodig?

Om te weten of je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen.

– Heb ik een gezond gebit? Verkeert je gebit in slechte staat, dan is de kans groot dat hij meer zorg vereist.

– Hoe groot zijn de kosten die ik kan verwachten? Hiervoor kun je je tandarts ook om advies vragen. Gaan er bijvoorbeeld röngtenfoto’s gemaakt worden, dan kan dit erg in de kosten lopen. Een aanvullende tandartsverzekering zou dan een betere optie zijn.

– Welke verzekeraars zijn geschikt voor mij? Met je gebit moet je je hel leven doen en daarom is het belangrijk om goed an te denken over hoe zuinig je hiermee zou willen zijn. Vergelijk verschillende verzekeraars om er zo achter te komen wat de beste tandartsverzekering voor jou is.

– Wat gaat de verzekering mij kosten? Uiteindelijk zul je dek osten van de aanvullende verzekering moeten opwegen tegen de mogelijke kosten die de tandarts je zou kunnen sturen als je geen verzekering afsluit. Denk je dan dat het nog steeds voordeliger is om een verzekering af te sluiten, kies daar dan ook vooral voor.

Wanneer je grondig hebt nagedacht over bovenstaande vragen, is het tijd om de juiste verzekeraar te kiezen die past bij jouw wensen en eisen. Tot slot, help je je gebit natuurlijk altijd een handje door het extra goed te verzorgen. Dat helpt al helemaal bij het ontwijken van de tandarts.

Nieuwste over Ondernemerstips